Električno auto velika i isplativa investicija: Ko ga je kupio sad ubire plodove

Vijesti 13. jun 202222:45 3 komentara

Koliki je značaj posjedovati električne automobile, govore neki od primjera naših bh. građana. Iako je to bila ozbiljna investicija, sada uveliko ubiru plodove.

Nekada je mjesečno trošio stotine maraka na gorivo. Danas skoro ništa. Bez obzira koliko kilometara prešao. Sve je to električni automobil omogućio Harisu Muratoviću. Jedno punjenje traje šest sati, a brži punjači napune za samo 15 minuta.

”S aspekta ušteda eletrični automobil je puno bolji. Ti automobili također ne stvaraju buku što je ono što EU direktiva stavlja u EU, a ubrzo će to biti i kod nas. Želi se smanjiti buka u transportu. Također, ne postoji nikakvo zagađenje”, rekao je Haris Muratović, Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima.

Uštede su ogromne. Trenutno za odlazak i povratak iz Sarajeva do Tuzle treba 60 KM za gorivo, zavisno koliko automobil troši. Da vozimo auto na elektro pogon bilo bi nam potrebno samo 5 KM. Isto tako i do Mostara. No, treba nam mnogo novca pri kupovini, a otežava poresko opterećenje i ekonomska situacija u BiH pa je trenutno registrovano manje od 140 takvih automobila. Očekuje se smanjenje poreza prilikom uvoza, a onda i smanjenje cijene.

”To bi značilo za automobil kome je početna cijena 65.000 KM bit će 3.000 KM do 4.000 KM jeftiniji. Za hibride za koje plaćamo 15 posto carinu, ti automobili bi bili jeftiniji 12 posto ako se ukine carina, dakle, govorimo o uštedi od 10.000 KM”, pojasnio je Haris Muratović, Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima.

Uz subvenciju koju daje federalna vlada otvara se prostor za nove uštede i olakšanje pri kupovini.

”Auto koje ima utičnicu da možete utikač uključiti u utičnicu se subvencionira pri kupovini. 10.000 KM i 5.000 KM”, slikovito je nešto ranije u izjavi medijima pojasnio Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Sve je više i punionica, trenutno ih je više od registrovanih električnih automobila. Uštede su velike i pri servisiranju, ali je veća cijena registracije. Velika prednost je i činjenica da se uveliko smanjuje zagađenje. Podsticanje kupovine, uvođenje vozila na električni pogon u javni prevoz, put su ka smanjenju aerozagađenja, kažu ekolozi.

”Ono što bi kada je u pitanju kvalitet zraka napravilo razliku da se konačno tehnički pregledi počnu raditi svoj posao. I dalje možete registrovati bilo šta, možete zagađivati nekažnjeno i to je najveći problem. Preko dvije trećine auta u BiH su stari dizeli koji puno zagađuju”, smatra Anes Podić iz Udruženja ”Eko akcija”.

Puno zagađuju i puno troše. Električno auto je velika investicija koja se isplati, kažu kupci. 90 posto materijala takve vrste vozila moguće je reciklirati, a evropska agenda predviđa da do 2050. godine autoindustrija bude karbonski neutralna. I BiH ide tim putem. Za sada sporo.

”Ubacimo u B i on se sada sam puni. Dakle, on ima mogućnost da se sam rekuperira odnosno dopunjava”, pokazao nam je Muratović dok je pokazivao na koji način se puni električni automobil.

A u veću brzinu nisu ubacili državni parlamentarci koji nisu podržali inicijativu koja traži suspenziju carinske stope pri uvozu električnih i hibridnih automobila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare