Emotivni ispraćaj bh. hadžija: “Kao da idemo na ispit” (VIDEO)

Vijesti 24. jun 202218:00 1 komentar
N1

Islamski vjernici iz BiH otputovali su prema svetištima u Meki i Medini. Među milionima hodočasnika na hadž u Meku zaputilo se i 996 hadžija iz BiH. Ispratile su ih njihove porodice i prijatelji. Hodočasnicima su određene izrazito restriktivne mjere ove godine, pa sve hadžije moraju biti vakcinisane i testirane, a hadž ne mogu obaviti stariji od 65 godina.

Uz zajedničku dovu, okupljeni na jednom mjestu, bh. hadžije se spremaju za put. Tokom svog života nebrojeno puta su svoje lice okrenuli prema Meki tokom namaza. Umjesto udaljenosti preko četiri hiljade kilometara, sada će na najznačajnije mjesto u islamu gledati svojim očima. Nakon dove emotivan ispraćaj sa porodicom.

”Svi mi muslimani se spremamo od djetinjstva učimo o tome… i ostavljamo ušteđevine za to. Ova dva tri dana su bila posebna. Pomiješana su osjećanja… baš sam rekla maloprije u autu: Kao da idemo na ispit, trema… ali pozitivna”, priča za N1 Fehima Durgutović.

”Planirao sam ovo duže vrijeme… bila je korona, ali Allah je pozvao sada, da mu se odazovemo”, naglašava sretno Munir Spahić.

Ove godine među hadžijama iz svih krajeva naći će se 996 vjernika iz BiH. Svi su morali biti vakcinisani i testirani. Hadžija Amir Turković došao je da isprati svog komšiju. Kaže, Hadž je za muslimane, čišćenje od grijeha i dokaz predanosti Bogu.

Više gledajte u priči Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare