EP BiH: Opstruiranje reorganizacije rudnika put do potpunog kraha

Vijesti 10. maj 202111:54 0 komentara
N1

Provedba reorganizacija rudnika je proces koji nema alternativu i zahtijeva punu angažovanost svih u Koncernu EPBiH i šire društveno političke zajednice, poručili su iz Elektroprivrede BiH. Poručuju kako je potrebno biti svjestan ozbiljnosti situacije te pronaći rješenja sa minimalnim posljedicama za uposlene.

Kažu kako je uloga i odgovornost Sindikata u ovom procesu također značajna.

“U protivnom, zadržavanje postojećeg stanja uz opstruiranje započetih procesa, a sve s ciljem očuvanja nepripadajućih privilegija svih u sistemu, je siguran put do kraha sa refleksijama koje će se odraziti na elektroenergetski sistem BiH i poziciju države u kontekstu poštivanja obaveza energetske tranzicije i neminovno će dovesti do gubljenja energetske neovisnosti i znatnog povećanja cijene električne energije”, kazali su iz ovog janvog preduzeća.

Uticaj lokalnih politika i sindikata na rad rudnika

“Odlukama Vlade FBiH, JP Elektroprivreda BiH 2009. godine preuzela je vlasništvo nad sedam rudnika sa 10.460 zaposlenih. Ovaj proces podrazumijevao je i suočavanje sa teškim, gotovo katastrofalnim stanjem. Gubicima koji su u većini premašivali osnovni kapital, zastarjelom opremom, teškim uslovima za rad, nezadovoljstvom rudara, itd. Ali i sa, nažalost, za standarde JP Elektroprivreda BiH potpunim izostankom radne i tehnološke discipline u većini rudnika, te preovladavajućim uticajem lokalnih politika i Sindikata na upravljanje rudnicima. Godine 2009. dugovanja rudnika iznosila su 431,3 miliona KM po svim osnovama i ostvarivan je konstantni poslovni gubitak”, kažu iz EP BiH.

Ističu da je EP BiH od preuzimanja vlasništva 2009. do 2020. godine, u modernizaciju postojeće opreme uložila 312 miliona KM. Također, kažu da je broj uposlenih u sedam rudnika smanjen sa 10.460 na 7.519 osoba. Izvršeno je i ujednačavanje naknada za topli obrok i regres na nivou Koncerna EPBiH, prosječna plata povećana je sa cca 800 KM na cca 1200 KM.

“U proteklom periodu JP Elektroprivreda BiH je uz redovno ispunjavanje i izmirivanje svih obaveza prema rudnicima, kao vid finansijske podrške njihovoj likvidnosti, izvršila avansne uplate za ugalj u iznosu cca 240 miliona KM. To čini gotovo jednogodišnju vrijednost ugovora JP Elektroprivreda BiH s rudnicima Koncerna EPBiH. Rudniku Kreka je avansno plaćena proizvodnja za narednih 18 mjeseci”, kazali su.

Velika ulaganja, ali i dugovanja

Dvanaest godina poslije, kažu, stanje u rudnicima daleko je od onog kakvo se očekivalo. Navode da dugovanja (obaveze) po svim osnovama iznose više od 920 miliona KM, ukupni gubitak u 2020. godini 79 miliona KM.

“Nneefikasnost uzrokovana manjkavostima u organizaciji usložnjavala je postojeće i producirala nove probleme, opstojnost održavana zahvaljujući finansijskoj podršci JP Elektroprivreda BiH i poslovanju s kompanijom, ekonomska održivost nije obezbjeđena. Efekti ulaganja u rudnike su nažalost skoro pa neznatni. Izostao je i domaćinski odnos prema nabavljenoj opremi koja je u velikoj mjeri devastirana i uništena. To je dovelo do masovnog angažmana opreme lokalnih firmi, ali i do pokretanja istraga nadležnih istražnih organa. Bez obzira na ulaganje više od pola milijarde KM, podaci o dugovanjima i gubicima su neumoljivi. Izričito i samo su posljedica izostanka sveobuhvatne reorganizacije koja je nužno morala pratiti ulaganja u rudnike i obuhvatiti reorganizaciju upravljanja i vraćanje upravljanja rudnicima iz ruku lokalnih politika i Sindikata u ruke vlasnika kapitala, optimizaciju radne snage i proizvodnih kapaciteta. Kompleksnost situacije u rudnicima Koncerna EPBiH dodatno je osnažena globalnim svjetskim kretanjima u pogledu upotrebe fosilnih goriva i opredjeljenošću EU da se eksploatacije i upotrebe uglja za proizvodnju električne energije postepeno smanjuju do potpune eliminacije njegovog korištenja”, kažu iz EP BiH.

Reorganizacijom do održivog poslovanja u periodu energetske tranzicije

Naglašavaju da “status quo znači ne samo zadržavanje decenijske agonije već i vrlo ozbiljnu opasnost za njeno produbljivanje do neminovne kulminacije koja će rezultirati kolapsom rudnika sa ozbiljnim implikacijama na poslovanje JP Elektroprivreda BiH i ulogu i značaj preduzeća za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema države”.

“Imajuću u vidu da buduće funkcionisanje rudnika Koncerna EPBiH ovisi od nužnosti urgentnog rješavanje pitanja njihovog poslovanja s jedne strane i s druge, ispunjavanja obaveza koje je preuzela država BiH, JP Elektroprivreda BiH pokrenula je u aprilu 2020.godine proces reorganizacije koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno, prestanku korištenja uglja za proizvodnju električne energije i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika. U dosadašnjoj provedbi reorganizacije koja se odvijala u okolnostima uzrokovanih pandemijom Corona virusa, stručni timovi JP Elektroprivrede BiH u saradnji s rudnicima iz sastava Koncerna EPBiH, izvršili su potrebne analize i pripremu akata kojima se uređuju odnosi u Koncernu EPBiH. Izmijenjeni su statuti rudnika, upravljačka struktura svedena je na jednu osobu – direktora, imenovani prokuristi iz JP Elektroprivrede BiH, doneseni pravilnici o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Zbog osjetljivosti pitanja sistematizacije radnih mjesta, pristupilo se detaljnoj analizi koja je pokazala da je za planiranu proizvodnju količina uglja potrebnih za rad termoelektrana neophodno 5.585 radnika. Prekobrojnih je 1.500 i isključivo iz administrativnog sektora”, naveli su.

Rješenje za višak zaposlenih

Poručuju da su osigurali sredstava za prekvalifikaciju radnika koji to budu željeli kao i mogućnost raspoređivanja u postojeća i nova zavisna društva.

“Zakonski i socijalno prihvatljiv model prestanka radnog angažmana u rudnicima ponuđen je onim uposlenicima koji ne prihvataju prethodne mogućnosti”, zaključuje se u saopćenju elektorprivrede BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!