EP BiH: U prvoj fazi smanjiti broj uposlenih za 2.200, u RMU Zenica za 400

Vijesti 12. feb 202113:46 0 komentara
N1

"Od ulaska u sastav Koncerna EPBiH, Elektroprivreda BiH je kao Vladajuće društvo, na prijedloge nadležnog menadžmenta iz RMU Zenica, kroz dokapitalizaciju rudnika, u mašine i opremu investirala cca 65 miliona KM. Osim ulaganja u opremu, Elektroprivreda BiH je zbog problema u poslovanju RMU Zenica, putem avansa za ugalj uplatila i dodatnih cca 40 miliona KM", rečeno je danas iz EP BiH za N1.

Ističu da navedeni napori nisu donijeli očekivano pozitivno poslovanje.

“Svi ovi napori nisu donijeli očekivano pozitivno poslovanje i dugovanja RMU Zenica u ovom trenutku za neplaćene PIO doprinose, zdravstveno osiguranje, koncesije i usluge dobavljača, iznose oko 200 miliona KM”.

“Kada rudnik RMU Zenica normalno funkcioniše, dnevni prihodi su na nivou 90.000 KM. Nažalost, sadašnje poslovanje RMU Zenica je takvo da, i kada normalno rade i proizvode, dnevno generišu gubitak poslovanja u iznosu oko 55.000 KM”, poručili su iz EP BiH.

Navode da je poslovanje RMU Zenica moguće učiniti “zdravim”.

“Provedene analize pokazuju da je moguće, pod određenim uslovima, poslovanje RMU Zenica učiniti zdravim, a rudnik funkcionalnim, što ne ovisi samo od Elektroprivrede BiH. Naime, zbog nagomilanih dugova od cca 200 miliona KM, neophodno je da svi povjerioci dogovore izlaz iz ove situacije. Novi Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i Zakon o stečajnom postupku FBiH koji se nalaze pred usvajanjem u Domu naroda FBiH (očekuje se sredinom ovog mjeseca), pružaju određene mogućnosti koje će biti maksimalno iskorištene.

U dogovoru sa resornim ministarstvom i Vladom FBiH nastojimo pronaći rješenja za sve rudnike u sastavu Koncerna EPBiH, uključujući i RMU Zenica. Pokrenuti su izuzetno obimni procesi organizacionog restrukturiranja kojim pokušavamo proizvodne procese učiniti mnogo efikasnijim od sadašnjih. Analize pokazuju da je neophodno provesti vrlo oštre racionalizacije troškova radne snage i u prvoj fazi, planiramo smanjiti broj uposlenih za oko 2200, od čega u RMU Zenica za oko 400. Nakon završetka ove faze, analiziraćemo da li je i koliko potrebno ulaziti u još „dublje“ rezove.

U svakom slučaju, sudbina RMU Zenica, a i drugih rudnika u sastavu Koncerna EPBiH će biti poznata već do polovine ove godine”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!