EPBiH: Upitna dalja proizvodnja električne energije, zaliha ima za 15 dana

Vijesti 24. nov 202114:571 komentar
Podijeli:
Izvor: CalypsoArt / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog trenutnih dešavanja uvezi sa rudnicima Koncerna EPBiH i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika „Kreka“ upitna je dalja proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani „Tuzla“, uz sve izvjesniju redukciju u isporuci i snabdijevanju kupaca, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

“Trenutne zalihe mješavine uglja za rad toplifikacijskog Bloka 4 su dostatne za dva dana rada postrojenja. S ciljem obezbjeđenja toplotne energije za grijanje gradova Tuzla i Lukavac za period trajanja neizvjesne situacije u snabdijevanju ugljem, Termoelektrana „Tuzla“ je primorana obustaviti rad Bloka 4 večeras u 22 sata. Kao zamjenski kapacitet za toplifikaciju Tuzle i Lukavca, u 18 sati u pogon će biti uključen Blok 3 sa jednim kotlom”, kazali su.

Istakli su da je “u narednoj sedmici koju je prognozirano zahlađenje, Blok 3 će biti u pogonu sa oba kotla”. Potreban ugalj za rad Bloka sa oba kotla u količini 2.500 tona dnevno, je, dodali su, moguće obezbjediti iz rudnika Banovići i Stanari.

“U navedenom periodu proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan. Zalihe uglja za ovaj Blok su iscrpljene i rad se bazira na protočnom prijemu što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces. Zbog svega navedenog izvjesno je reduciranje u snabdijevanju kupaca električnom i toplotnom energijom, te tehnološkom parom. Zbog otežanog rada u Termoelektrani „Tuzla“, sva tri bloka Termoelektrane „Kakanj“ su u pogonu. Zalihe uglja na depoima su dovoljne za rad postrojenja u narednih 15 dana”, zaključeno je u saopštenju Elektroprivrede BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar