Epidemiolog Drljević: Zabrinjava nas brazilski soj virusa

Podijeli:

Nema podataka o prisustvu novog soja virusa korona u BiH, no nije isključeno da je on već prisutan, pojašnjavaju epidemiolozi. Za paniku nema razloga, kažu, no za oprez itekako ima. Novi soj, tzv. engleskog virusa prije dva dana otkriven je u Srbiji, a u Crnoj Gori čekaju rezultate testova koji bi trebali potvrditi ima li mutiranih verzija korona virusa na tlu Crne Gore.

Antitjela, ko ih je razvio, mogu se nositi sa novim sojevima virusa, PCR testovi dostupni na tržištu detektovaće ih, a iskustvo struke još pokazuje da se vakcine, koje nisu dostupne bh građanima, mogu boriti mutiranim virusima – bar za sada.

“Nas ne zabrinjava engleski soj virusa, pa ni ovaj južnoafrički koliko nas još uvijek zabrinjava brazilski soj virusa. Radi se o unutrašnjosti Brazila gdje žive plemena koja su praktično nevina što se tiče infekcija, nisu dolazili u kontakt, ili su malo bili u kontaktu sa drugim ljudima, tako da nemaju nekog imuniteta i tu je lakše da dođe do genetičke greške. CDC je objavio da postoji mogućnost da i ova vakcina i antitjela onih koji su preboljeli da neće biti dostatna za ovaj brazilski soj”, rekao je epidemiolog Ednan Drljević.

Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravlje RS-a istaknula je da “takva je tehnologija proizvodnje da jako brzo možete i protiv drugačijeg tipa da napravite vakcinu, ukoliko to bude potrebno”.

“Za druge vakcine imamo koje su protiv više tipova istovremeno. Evo svake godine se vakcinišemo istovremeno protiv četiri vrste gripa”, podsjetila je.

Nema saznanja da se britanski, ili bilo koji drugi soj virusa širi među bh. građane. Ali nije isključeno, s toga struka preporučuje domovima zdravlja da pacijente koje dolaze iz rizičnih zemalja posebno tretiraju, putnike iz Britanije, Južne Afrike, i Brazila.

“Ako im se radi u Covid ambulantama PCR test da se obavijesti ili kantonalno ministarstvo ili da se uputi u neku ustanovu u kojoj se vrši sekvencioniranje”, kazao je Drljević.

Postojeći PCR testovi će i kod novih slučajeva detektovati bolest, no samo laboratorije mogu potvrditi da se radi o novom tipu. Veterinatski fakultet je jedna od adresa za to.

“Ne samo na Veterinarskom fakultetu koji je prvi uradio sekvencioniranje. U Sarajevu imamo jos najmanje dvije lokacije, Genetički centar i KCUS. Prema inforamcijama kojima raspolažem, i kolege u Institutu za javno zdravlje bi vrlo skoro trebale dobiti jedan sekvnecioner”, naveo je Teufik Goletić, profesor na Veterinarskom fakultetu.

Evropa ograničava kretanje zbog novih sojeva. Oni već cirkulišu i u regiji. Prvi slučajevi prije dva dana zabilježeni su u Srbiji, a Crna Gora čeka rezultate, koji trebaju potvrditi – ima li mutiranih verzija korona virusa u ovoj zemlji.

Komentari

Vaš komentar