Epidemiološka situacija bolja, ali prijete novi sojevi

Vijesti 17. maj 202119:34 0 komentara

Epidemiološka situacija sve bolja, maske na otvorenom smo već odavno skinuli, pa je vrijeme da se ukine i ograničenje kretanja što su predložili u Kriznom štabu ministarstva zdravstva FBiH. Poboljšanje se bilježi i u RS. Struka ipak poziva na oprez kako ne bismo doživjeli novi nagli pandemijski skok. U međuvremenu prijete i novi sojevi koji se ipak ne pokazuju jačima od vakcina.

Puste ulice bi krajem ove sedmice mogle biti prošlost, ukoliko na prijedlog Federalnog ministarstva zdravsta pozitivno odgovori Vlada. Razloga je mnogo kažu u Kriznom štabu.

“Ta mjera realno u ovoj situaciji nema nikakvog smisla i mislim da je bilo jako dobro što smo zadnji put donijeli mjere koje su trajale 15 dana prošli smo i bajramske praznike, iskreno se nadamo da će ova situacija ostati do kraja stabilna”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Pozitivan trend bilježi se i u Republici Srpskoj. Vikend je protekao prilično mirno u bijelinskoj bolnici, iz koje upozoravaju na teže kliničke slike hospitaliziranih.

“Bolest se veoma brzo razvija i daleko brže dovodi do komplikacija nego što je to bilo ranije zbog čega je veliki broj hospitalizovanih u Jedinici intenzivnog liječenja”, kazala je Draženka Tešić, portparolka JZU Bolnica Sveti Vračevi.

“Ne treba se opuštati”

Smanjenja broja novozaraženih svjesni su i građani, a neki od njih služe i kao primjer očuvanja poboljšanja situacije.

“Mogu da kažem da su epidemiološke mjere jako dobre, donijele su rezultat, što se tiče daljih valova tako da kažem, sve je moguće očekivati ukoliko se ljudi opuste i ne poštuju preporučene mjere i naravno ukoliko se ne vakcinišu”, rekao je jedan od sugrađana.

Poručuju kako se i dalje treba čuvati.

“Jednostavno život je bio posve izmijenjen, pa se nadam da će se poboljšana epidemiološka situacija nastaviti i da neće doći do ponovnog pogoršanja mjera”, kazali su.

Oprez, ali ne život u strahu poručuju zdravstveni naučnici. Upozoravaju da bi četvrti val bi mogao donijeti indijski soj.

“Isti virus, različita generička linija, isti način borbe protiv njega, i kao što rekoh preliminarne publikacije ukazuju na to da će vakcine biti djelotvorne protiv njega, ako ne u potpunosti, onda da spriječe izazivanje težih posljedica”, kazao je Damir Marjanović, genetičar.

U “iščekivanju” indijskog soja

Putovanja su način na koji dolazi do širenja novih sojeva korona virusa. Za vrijeme proteklih praznika evidentirani su pojačani prelasci granice , naručito iz susjednih zemalja.

“Od 9. do 16. maja na ulazu u BiH evidentirano je 145.162 državljanina stranih zemalja, dok je u istom razdoblju na ulazu u BiH evidentirano 112.468 državljana BiH. Najviše stranih državljana”, kazala je Franka Vican, portparolka GP BiH.

“Treba ojačati zdravstveni sistem, osvježiti kadar, osvježiti ljude koji su već godinu dana u toj cijeloj priči, ljekare, medicinske sestre. Pojačati sistem i ubrazati sistem vakcinacije. Sve to treba uraditi u ovom momentu kada je epidemiološka situacija povoljna”, istakao je Marjanović.

Još uvijek nema zvanične potvrde o prisutnosti indijskog soja u BiH, sekvencioniranja se najavljuju za naredni period u Institutu za javno zdravlje Republike Srpske, i u FBiH, do tada ono na što svi naučnici upozoravaju jeste britanski soj koji je i dalje prisutan zbog čega je neophodno voditi računa o svom, ali i zdravlju drugih pridržavajući se svih neophodnih epidemioloških mjera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!