Epidemiološka situacija nepovoljna, Vlada ZDK naložila prelazak škola na online

Vijesti 12. mar 202114:20 0 komentara
N1

Vlada Zeničko-dobojskog kantona naložila je, u okviru rasprave o epidemiolološkoj situaciji, Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport da sve osnovne i srednje škole od ponedjeljka 15. marta, pređu na online izvođenje nastave.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da će online nastava biti izvođena osam radnih dana, nakon čega slijedi proljetni raspust, tako da će škole dvadesetak dana biti izvan žarišta virusa korona.

“To činimo iz preventivnih razloga. Koliko znam škole nisu izvor zaraze, ali postoji sve veći broj nastavnog osoblja, nastavnika i učenika koji su ili u izolaciji ili su pozitivni na virus korona”, rekao je ministar Kozlić, dodajući da će već danas dostaviti uputstvo svim osnovnim i srednjim školama.

Naveo je da je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK, na osnovu upita tog ministarstva, izdao preporuku da se do daljnjeg prolongira realizacija Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama i obdaništima u ZDK-u.

” Kad će se program realizovati, to definitivno zavisi od situacije sa virusom korona”, rekao je Kozlić.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici Senad Huseinagić rekao je da je epidemiološka situacija u tom kantonu i dalje nepovoljna te da broj oboljelih raste, ali da za razliku od Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, rast nije dramatičan.

“To pokazuje da ZDK, kao i na početku epidemije, uspijeva razvlačiti veliki pritisak na duži period. To umnogome olakšava svim službama koje su povezane (zdravstvenog sistema, policije, inspekcije) da lakše možemo odraditi svoj dio posla”, rekao je Huseinagić.

Naglasio je da bolničke kapacitete i dalje opterećuje značajan rast broja oboljelih, sa teškom kliničkom slikom.

“Praćenje podataka u posljednjih mjesec dana pokazuje da broj umrlih opada, posmatrajući sedmodnevne prosjeke, tako da se možemo nadati povoljnijem razvoju, ali epidemiološku situaciju i dalje smatramo vrlo nepovoljnom. Ako uzmemo u obzir situaciju u okruženju, posebno u KS, onda nije za očekivati da će se stanje poboljšavati, nego da će se i dalje pogoršavati”, rekao je Huseinagić.

U ponedjeljak je počela vakcinacija radnika zdravstvenih ustanova, a bolnice u Zenici i Tešnju te 12 domova zdravlja na raspolaganju imaju 740 doza vakcina. Proces vakcinacije trebalo bi da bude završen danas.

“Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK Adnan Jupić očekuje da će tom kantonu ubrzo biti isporučeno 350.000 doza vakcine “Sputnjik-V”, koju nabavlja Vlada Federacije BiH, a bit će distribuisane širom kantona u skladu sa ranije utvrđenim protokolima”,  saopćila je Press služba ZDK.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!