EPP izrazila podršku za dodjelu kandidatskog statusa EU Bosni i Hercegovini

Vijesti 23. jun 202217:54 > 17:59
N1

Evropska narodna stranka (EPP) usvojila je danas deklaraciju na stranačkom samitu uoči sastanka Evropskog vijeća u kojem poziva da se status kandidata EU dodjeli odmah Ukrajini i Moldaviji, ali i Bosni i Hercegovini, uz insistiranje na poštivanju političkog sporazuma iz Brisela i usvajanju izmjena Izbornog zakona.

“Danas smo ponovo demonstrirali jedinstvo i liderstvo EPP, od prvog dana smo bili pokretačka snaga koja poziva da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata. Ovo je dan Ukrajine, ovo je dan Moldavije! Naš fokus sada mora biti na oporavku privrede i zaštiti naših građana, domaćinstava i preduzeća od uticaja naglih cijena energije i visoke inflacije. Ne možemo dopustiti Turskoj da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet bilo koje države članice, a time i same EU”, izjavio je predsjednik EPP-a Manfred Weber.

U saopštenju je EPP navela da se, pored rata na evropskom kontinentu, Evropa danas također suočava sa novim izazovima kao štu su “inflacija bez presedana, kriza hrane koja se nazire i visoke cijene energije”.

“EPP je ujedinjena u pozivu liderima da iskoriste priliku da pošalju jasnu poruku (Vladimiru) Putinu, našim građanima i svijetu: stojimo ujedinjeni i naš evropski način života će prevladati”, navodi se.

“Zapadnom Balkanu moramo ponuditi jasnu evropsku budućnost”

U prvom zaključku, EPP poziva Evropsko vijeće da “Ukrajini i Republici Moldaviji odmah odobri status kandidata za članstvo u EU”.

“Priznajući da će ovaj proces zasnovan na zaslugama potrajati, EPP je uvjerena da Ukrajina čvrsto pripada našoj evropskoj porodici. To važi i za Republiku Moldaviju. Ukrajinci se bore za naše vrijednosti i naš evropski način života, a mi moramo prihvatiti njihovu evropsku budućnost. Proces evropskih integracija uspješno je transformirao zemlje koje su danas jake države članice EU. To je motivisalo reforme za koje su mnogi mislili da su nemoguće. To je stvorilo mir i prosperitet. Tako može biti i u Ukrajini i Moldaviji”, navodi se.

Isto tako, Zapadnom Balkanu moramo ponuditi jasnu evropsku budućnost sa jasnim vremenskim okvirom ka članstvu, a u međuvremenu ih približiti EU konkretnim projektima. EPP snažno podržava davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini uz razumijevanje da se poštuje Briselski politički sporazum, uključujući neophodno usvajanje izmjene Izbornog zakona, što je hitno potrebno kako bi se omogućilo uspostavljanje funkcionalnih institucija nakon predstojećih izbora, čime bi se dovelo do napretka zemlje u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta”.

“EU ne može dozvoliti da Afrika bude kolateralna šteta u Putinovom ratu”

U drugom zaključku se pozivaju evropske institucije da “iskoriste sve raspoložive alate u bliskoj koordinaciji s našim poljoprivrednicima i industrijama kako bi spriječili nedostatak ponude u Europi”.

“Porast cijena hrane i osnovnih roba već pogađa najranjivije dijelove naših društava i naša je zajednička odgovornost osigurati da države članice iskoriste svu moguću fleksibilnost da ublaže razorne posljedice rata na naše građane. Osim toga, EU ne može dozvoliti da dijelovi afričkog kontinenta postanu kolateralna šteta u Putinovom ratu. EPP poziva Komisiju da predstavi hitan akcioni plan za snabdijevanje hranom za Afriku”, navodi se.

Treći zaključak se odnosi na “ekonomski oporavak EU”, te EPP navodi da inflacija, poremećaji u trgovini i porast u cijenama energije “opterećuju evropska domaćinstva i nanose štetu konkurentnosti naših poslova koji su već oslabljeni pandemijom”.

Podrška za ulazak Hrvatske u eurozonu

“Uticaj na domaćinstva sa niskim prihodima i usporavanje rasta posebno će biti izraženi u zemljama koje su u neposrednoj blizini Ukrajine, zemljama koje primaju veliki broj izbjeglica i onima koje su u velikoj mjeri zavisne od ruske nafte i gasa. EPP odbija da zatvori oči pred ovim izazovnim pitanjima koja zaslužuju zajednički i odlučan odgovor na nivou EU. EPP poziva Evropsko vijeće da se pozabavi ovim hitnim pitanjima i predstavi plan za ekonomski oporavak EU uzimajući u obzir kontekst rata i globalne ekonomske izglede. EPP odlučno podržava ulazak Hrvatske u eurozonu. U svjetlu samita eura ove sedmice, EPP naglašava potrebu za kompletiranjem Bankarske unije”, stoji u zaključku.

Osuda “provokacija” Turske

U posljednjem zaključku stranka osuđuje “provokacije i revizionizam” Turske.

“EPP osuđuje svaki oblik revizionizma i agresivne akcije i izjave. Poziva Tursku da poštuje suverenitet, suverena prava i teritorijalni integritet svih država članica EU. EPP poziva Tursku da zaustavi provokacije, da deeskalira tenzije i poštuje dobrosusjedske odnose”, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad