Erdogan dobar i za Izetbegovića i za Dodika

Vijesti 05. sep 202219:29 5 komentara
N1/F.Z.

Turski predsjednik Recep Tayyib Erdogan dolazi u zvaničnu posjetu Sarajevu u utorak, 6. septembra, nekoliko dana nakon početka kampanje za opće izbore u Bosni i Hercegovini, 2. oktobra. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kao domaćin susreta, još nije objavilo protokol posjete Sarajevu.

Kako je najavio turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu 2. septembra, tema koje će biti u fokusu je politička kriza u Bosni i Hercegovini.

“Situacija u BiH bit će nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugo je dijalog Beograda i Prištine, i moramo se koncentrirati na zajedničke interese, a ne ono što nas razdvaja”, kazao je Cavusoglu na samitu “Otvoreni Balkan” održanom u Beogradu.

Veze Izetbegovića i Erdogana

Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku u BiH, i bit će domaćin susreta s turskim predsjednikom. No, iako nema zvanične najave, nema sumnje kako će se Erdogan susresti i s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije, koju turski predsjednik otvoreno podržava.

Izetbegović i Erdogan su se sastali više od 20 puta u proteklih 14 godina, kada je 2008. godine turski predsjednik bio u prvoj zvaničnoj posjeti Sarajevu.

Izetbegović je ove godine ponovno kandidat vodeće, bošnjačke, stranke za člana Predsjedništva BiH.

Turski predsjednik se i ranije uključivao u predizbornu kampanju u BiH.

Videolinkom se javljao na predizborne skupove SDA, a isto je činio i Izetbegović uoči turskih izbora.

Tako je 2014. godine, putem videozida, Izetbegović, na predizbornom skupu Erdoganove stranke, turskog predsjednika nazvao “našim vođom”, dodavši kako je njegova pobjeda “pobjeda svih muslimana na svijetu”.

Četiri godine kasnije, u maju 2018., u Sarajevu je organiziran skup dvadesetak hiljada Erdoganovih pristaša iz Evrope, nakon što su takvi skupovi zabranjeni u nizu zemalja.

Izetbegović je tad otišao korak dalje i okupljenima poručio da je Erdogana “sam Bog poslao Turcima”.

Više na portalu RSE-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare