Erdogan i Vučić o BiH, turski predsjednik najavio “intenziviranje aktivnosti”

Vijesti 18. jan 202216:21 > 16:245 komentara
Podijeli:
Izvor: Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da će Bosna i Hercegovina biti jedna od tema njegovog današnjeg sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenijela je turska agencija Anadolija.

“S poštovanim Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu preduzeti na Balkanu, razgovarat ćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za cijelu regiju. Verujemo da je rešenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti”, rekao je Erdogan prije današnjeg sastanka sa Vučićem.

On je dodao da će Turska “objektivnim i sveobuhvatnim stavom koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktuelnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti da čuva svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize.”

Erdogan i Vučić sastali su se danas u predsjedničkoj palati u Ankari ispred koje je Vučiću prethodno priređen svečani doček.

Poslije sastanka u četiri oka, Erdogan i Vučić će prisustvovati trećoj sjednici Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske.

Zvaničnici dvije zemlje potom će potpisati više sporazuma sa ciljem unaprijeđenja bilateralne saradnje, poslije čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

Jednodnevnu posjetu Turskoj Vučić je počeo obilaskom Mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države, a završiće je večerom sa turskim predsjednikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar