Erdogan: Osjećam se kao kod kuće, hvala našoj braći i sestrama

Vijesti 27. aug 202122:59 6 komentara
Predsjedništvo BiH

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je u petak, tokom posjete Bosni i Hercegovini, "veliko zadovoljstvo" što je nakon dvije godine ponovo u Sarajevo. Dodao je kako se ovdje osjeća kao kod svoje kuće.

Erdogan je istakako kako se ove godine tri puta sastajao sa članovim Predsjedništva BiH.

“Ove godine, 16. marta, u Ankari je održan zajednički sastanak, gdje sam ja bio domaćin. Kasnije smo se povodom Summita o Procesu jugoistočne saradnje našli u Antaliji, 17-20. juna, i ova posjeta predstavlja naš treći sastanak ove godine. Ova učestalost naših kontakata konkretan je pokazatelj vrijednosti koju pridajemo našim odnosima i bliskom dijalogu. Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima naših ljudi.

Poruke solidarnosti iz BiH, zbog požara i poplava s kojima smo se suočili proteklih nedjelja, pokazatelj su da ta ljubav naših naroda nije neuzvraćena. Ovom prilikom želim izraziti veliku zahvalnost našoj bosanskohercegovačkoj braći i sestrama, kao i predsjedavajućem i članovima na porukama solidarnosti koje su nam uputili”, kazao je turski lider.

Recep Tayyip Erdogan  je otkrio kako se sa članovima Predsjedništva fokusirao na poslove koje mogu učiniti u narednom periodu…

“Govorili smo i o bilateralnim odnosima, kao i o odnosima u regiji i na svjetskom planu. Govorili smo na polju političkih i ekonomskih veza koje postoje među našim narodima. Složili smo se da bismo trebali ubrzati provedbu ovog mirovnog projekta.

Ažurirali smo Sporazum o slobodnoj trgovini koji smo potpisali tokom službene posjete Predsjedništva BiH u Ankari, u maju 2019. godine i koji je stupio na snagu 1. augusta 2021. godine. Dakle, ovaj razvoj će doprinijeti povećanju naše trgovine i investicija u BiH. Ali, želimo da razvijamo i saradnju na polju industrije, turizma, obrazovanja, poljoprivrede i stočarstva. Naravno, pridajemo važnost i jačanju naših čvrstih veza na kulturnom i ostalim poljima”, dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao kako je danas sa članovima Predsjedništva BiH razmijenio mišljenja o aktuelnim dešavanjima na Balkanu. Slažemo se da trebamo poduzeti korake za povećanje ekonomskog razvoja, te, naravno, blagostanja u našoj regiji, za dobrobit svih naših naroda, poručio je on.

“I naš cilj od milijardu eura u obimu trgovine je bitan i velike vrijednosti. Želim da kažem da smo potvrdili podršku integraciji BiH u evroatlantske integracije. Teritorijalni integritet, političko jedinstvo i, naravno, suverenitet BiH ključevi su regionalnog mira. Nastavit ćemo zajedno raditi na očuvanju regionalne stabilnosti”.

Erdogan se osvrnuo na dešavanja u Afganistanu.

“Naravno, ovom prilikom želim da kažem da smo na sastancima koje smo održali, govorili danas i o Afganistanu. Želim da kažem da smo u vrlo kratkom vremenskom periodu zajedno sa Afganistanom. Svijet je krenuo ka jednoj drugoj situaciji, ka jednom drugom stanju, tako da je 170 ljudi već stradalo u Afganistanu, u posljednjem periodu. Sve ovo pokazuje da razvijene zemlje moraju biti jako pažljive kada napuštaju neko područje, međutim, to nije bio slučaj u Afganistanu. Nažalost, terorističke organizacije su preuzele ove države, a te države su napustile te države predavajući terorističkim državama i to će biti veliki teret za državu. ISIL je preuzeo odgovornost za ovaj čin, ali ko se najviše bori protiv ISIL-a? Turska se najviše borila protiv ISIL-a. Turska to ne radi samo na riječima. Šta trebamo raditi? Treba raditi konkretno na rješavanju ovih problema, na globalnom nivou.

Sada govorim o talibanima. Ovi današnji talibani nisu oni stari, prijašnji talibani. Dakle, nije važno ko šta priča, nego ko šta radi. Danas su talibani u Afganistanu. Šta oni rade, to je važno. Šta će u budućnosti raditi, to je važno, a ne šta su prije činili. Mi kao Turska, trenutno smo fokusirani na to da prebacimo svoje civile u Tursku. Ostalo je naših oko 50 ljudi, tehničkog osoblja. Mimo toga, mi smo sve povukli, sve smo prebacili u svoju zemlju i nadamo se da će se mir uspostaviti na tom području. Mi ćemo dati podršku izgradnji infrastrukture, kao što smo do sada to činili, a to i nastavljamo činiti u Afganistanu. Budući razvoj događaja će opredijeliti naše stavove prema tom području. Ja još jedanput želim iskazati svoje najdublje poštovanje ovome narodu i ovoj državi”, kazao je na kraju Recep Tayyip Erdogan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare