Erdogan sa Milanovićem: Dogovor se može postići, BiH je za to platila veliki ceh

Vijesti 08. sep 202213:00 3 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske sastao se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem u okviru posjete ovoj susjednoj državi. Osim o saradnji Turske i Hrvatske govorilo se i o BiH. Nakon sastanka Erdogan je i upitan o izbornom procesu i reformama u BiH, na šta je on odgovorio da se čelnici koji predstavljaju Srbe, Hrvate i Bošnjake mogu međusobno dogovoriti.

Naime, na pitanje novinara N1 kako su Turska i Hrvatska usaglasili stavove o izmjeni Izbornog zakona budući da je Erdogan jasno u Sarajevu poručio da je protiv bilo kakvih nametanja koja je najavio visoki predstavnik Christian Schmidt, dok se, s druge strane, čelnici iz Hrvatske među kojima je i Zoran Milanović zalaže upravo za korištenje bonskih ovlasti u tom smjeru.

Shodno tome, Erdogan je kazao da je imao priliku razgovarati sa čelnicima Bosne i Hercegovine i to detaljno o postojećim problemima.

“Ako mene pitate zbog čega postoji taj problem, on je nastao zbog Dejtonskog sporazuma koji nije riješio probleme u BiH, ali, cititrat ću pokojnog Aliju Izetbegovića, ‘u tom periodu se nije moglo ništa drugo učiniti već smo ga morali potpisati”,što zapravo znači da ni on nije bio time zadovoljan. Danas imamo i Bošnjake i Hrvate i Srbe koji žive u BiH, zatim entitete, čelnike koji predstavljaju te narode i vjerujem da odluke u BiH trebaju upravo donijeti ti čelnici tako što će se sastati i o tome odlučiti”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da postoje i određeni mehanizmi.

“U kojima se i mi kao Turska nalazimo kao i Hrvatska i BiH. Imamo i trilateralni mehanizam u kojem su Turska, Srbija i BiH i možemo se s vremena na vrijeme sastajati i o tome razgovarati posebno nakon Općih izbora koji će se održati 2. oktobra. Dakle, možemo se češće sastajati i ubrzati taj proces jer je jedinstvo i cjelovitost BiH od velike važnosti. BiH je platila veliki ceh za to i ne želim niko ništa slično takvo da plati u budućnosti”, poručio je Erdogan.

Podsjetimo, Hrvatska je posljednja destinacija u Erdoganovoj mini turneji. Prije posjete ovoj državi, Erdogan je posjetio BiH i Srbiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare