Eric Gordy za N1: Non-paper služi tome da se podižu tenzije i promoviše strah

Novi dan 23. apr 202110:14 > 11:08 0 komentara

Profesor političke i kulturne sociologije na londonskom UCL-u Eric Gordy govorio je za Novi dan te između ostalog komentarisao i navodni slovenački non-paper koji je izazvao buru reakcija u BiH zbog navodnog crtanja granica u našoj zemlji.

Bitno je ko je pisao taj papir“, rekao je na početku razgovora Gordy, komentarišući non-paper te kazao kako to nije zvaničan dokument, da ne predstavlja stav slovenačke vlade i da je sadržaj izuzetno lošeg kvaliteta.

To je slaba analiza, netačne tvrdnje, nepostojeći plan ili ako postoji plan to je da jedna država ne može to prihvatiti, i ide u prilog tome da je falsifikat a možda i u prilog tome ide i to da su ga pripremili političari, nisu profesionalci u ministarstvima inostranih poslova. Znači da je to nekakva intervencija, a da li je to intervencija koja služi trenutnoj slovenačkoj vladi ili protiv nje, to je manje jasno. To što se bavimo ovakvim tumačenjima takvog papira, mislim da je to izraz slabosti i nestabilnosti političkih institucija. To je izraz uopšte lošeg uticaja u kojoj države nisu uspostavile svoj legitimitet i znači da mnoga pitanja su ostala otvorena“, komentarisao je Gordy za N1.

Rekao je i da je cilj ovakvog dokumenta 25 godina nakon rata u BiH da se podižu tenzije i da se promoviše strah.

To onda svakako služi nacionalističkim strankama i ljudima na vlasti da tamo ostanu jer nema drugog razloga da ih neko održi osim straha“, rekao je.

Kazao je i da je Evropska unija jedinstvena u tome što podržava Bosnu i Hercegovinu i da je protiv bilo kakvog rastaljenja naše države.

Istakao je i da se neki dio BiH pripoji Srbiji ili Hrvatskoj neće naići na podršku ni Hrvatske ni Srbije, jer su vlasti u te dvije države svjesni toga da su oni kao potpisnici Dejtonskog sporazuma u obavezi da sačuvaju BiH u postojećim granicama.

Komentarišući trenutno stanje u državama bivše Jugoslavije rekao je da je problem otprilike isti u svim državama, a to je slab legitimitet političkih sistema.

O tome da li postoji rješenje između Beograda i Prištine rekao je da postoji.

Eventualno će se postići dogovor o priznanju, to se ne može izbjeći. Sadašnja američka administracija sve više vodi politiku harmonije sa Evropskom unijom, a druga stvar je da sa dolaskom nove vlade na Kosovu sada imate vladu koja ima jasan stav i popularni legitimitet koji prethodne vlade nisu imale. Trebat će neko vrijeme da formulišu svoj stav i kad budu ponovo otvorili pregovore neće ići lakše, ali će stavovi i Kosova i Srbije biti jasniji, iskreniji“, izjavio je između ostalog.

Naveo je da prostor za dijalog uvijek postoji, a da ono što je upitno je da li postoji politička volja za dijalog i da se postignu rješenja.

Naglasio je i da je dugoročno rješenje zemalja koje nisu ušle ulazak u NATO ili EU, ali da je politički problem stići do toga.

Teško da će države koje nisu članice EU sada ispuniti sve uslove da postanu članice, naročito što se tiče slobode štampe, vladavine prava i usklađivanje spoljne politike“, kazao je Gordy.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!