Eric Nelson bi uskoro mogao dobiti nasljednika u BiH

Vijesti 01. okt 202108:21 > 08:28 0 komentara
Al Drago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Komitet za vanjske poslove američkog Senata objavio je na svojoj stranici da će 5. oktobra s početkom u 20:30 po srednjoevropskom vremenu saslušati kandidate za ambasadorska mjesta u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Andori.

Tako će nakon višemjesečnog čekanja Michael J. Murphy, dosadašnji zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja, dobiti šansu da predstavi svoju viziju odnosa SAD i BiH u narednim godinama.

Podsjetimo ovo će Murphyju biti drugi boravak u Bosni i Hercegovini jer je od 2006. – 2009. radio u Ambasadi SAD u Sarajevu kao politički savjetnik. U karijeri dugoj tri desetljeća služio je još u Botswani kao zamjenik šefa misije, zamjenik šefa misije u Ambasadi SAD u Prištini. Pored ovih zaduženja u inostranstvu obavljao je i više dužnosti unutar State Departmentu u Washingtonu.

Ukoliko Senat na glasanju koje bi trebalo uslijediti u danima nakon saslušanja potvrdi Murphyja za ambasadora u Sarajevu on će biti jedanaesti predstavnik SAD-a u BiH od 23. juna 1993. kada je u Sarajevo stigao prvi ambasador Victor Jakovich.

Proces imenovanja novih ambasadora SAD pod administracijom predsjednika Joea Bidena usporen je odbijanjem nekih Republikanskih senatora u prvom redu Teda Cruza da dopuste da se na senatskoj sjednici glasa o nominovanim kandidatima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!