Eric Nelson i Milorad Dodik razgovarali o Christianu Schmidtu

Vijesti 01. jun 202115:59 2 komentara
Eric Nelson i Milorad Dodik
Eric Nelson i Milorad Dodik (Srna)

Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini razgovarao je danas s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom o imenovanju Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH.

Nelson je naglasio podršku SAD-a novom visokom predstavniku u BiH. Kao i vitalnu ulogu OHR-a u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Eric Nelson: Retorika podjele samo usporava napredak

“Potičemo političke lidere da se fokusiraju na reforme potrebne za unapređivanje evropskog puta BiH i poboljšanje ekonomije kako bi BiH što manje zavisila od međunarodne supervizije. Retorika podjele samo usporava napredak koji će koristiti svim građanima BiH”. Navedeno je ovo na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH.

Schmidt je za visokog predstavnika u BiH imenovan prošle sedmice. Dok bi dužnost trebao preuzeti 1. augusta. Valentin Inzko koji je do sada obnašao tu dužnost podnio je ostavku.

Kao osmi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Schmidt je najavio je da će osnova njegovog djelovanja u BiH biti da radi u saglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice. Izabranim dužnosnicima, građanima BiH i mladim ljudima.

Dodik protiv imenovanja Schmidta

Dodik je odmah po imenovanju Schmidta kazao da entitet Republika Srpska ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate za visokog predstavnika u BiH. Kao niti bilo kakve njegove ingerencije. Ocijenio je kako je riječ o neproceduralnom imenovanju.

Politički predstavnici iz RS-a sutra bi trebali da se susretnu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem kada će razgovarati upravo o tom imenovanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare