Erol Avdović: Odlična vijest iz Washingtona, Escobar se neće sastati sa Dodikom

Vijesti 04. nov 202120:14 15 komentara
N1

Novinar koji decenijama izvještava iz sjedišta UN-a na East Riveru Erol Avdović na svom Facebook profilu saopćio "dobre vijesti".

“Prvo odlična vijest stiže iz Washingtona: gospodin Gabriel Escobar se u Sarajevu ili bilo gdje drugo u Bosni i Hercegovini neće sastajati sa Miloradom Dodikom.
Dodikov će se rušilački pohod i politička galama kojom širi (ratnu) psihozu i unosi nemir među sve građane u Bosni i Hercegovine – najavljujući, politički, pravni, pa i sigurnosni haos – (vjerovatno) iznova i dodatno sankcionisati. No, bitno je da u tome učestvuje Evropa koliko i Amerika; hoće li – vidjećemo. Sankcionirat će se sigurno i ostali koji bi od ove Dodikove političke galame htijeli dodatno da politički ili drugačije profitiraju”, napisao je Avdović na svom Facebook profilu.

Kupljena godina dana

“Washington i Brisel imaju dodatnu godinu dana u kojoj ne samo da će morati rješavati vjerovatno uvećano – robusnije prisustvo EUFOR-a, već i vraćanje kredibiliteta OHR-u. Ovo drugo se najbolje može očitovati ukoliko EU i Visoki predstavnik, na tragu onoga što je Amerika započla – izvuku svoje sankcije, odnosno bonske ovlasti iz ladice – u Briselu i Sarajevu. I ako u Washingtonu kako najbolje znaju ovu krizu iskoriste kao šansu i nastave gurati one reforme koje nisu samo kozmetičke, a posebno ne u korist etnonacionalnog koncepta u Bosni i Hercegovini.

Rata u BiH neće biti ali razum mora da radi

U protivnom, Washington i Brisel, iduće godine u ovo vrijeme će biti još u slabijoj poziciji u odnosu na vojno jaku Rusiju, pa i ekonomski agresivnu Kinu. Zapadni Balkan, i posebno Bosna su vjerodostoijni lakmus test za to, napisao je Avdović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare