Erol Avdović: Zašto je žrtvovan Christian Smidth

Vijesti 03. nov 202120:19 > 20:20 2 komentara
N1

Erol Avdović, novinar koji decenijama izvještava iz sjedišta UN-a na East River, pojasnio je večeras u Pressingu na N1 epilog rovovske bitke koja se vodila u UN-u.

“Sve je započelo oko sredine oktobra. 22 oktobra su Rusi tražili da se rezolucija o produženju EUFOR-a prilagodi njihovim zahtjevima, što su Francuzi koji su imali zadatak da naprave nacrt te rezolucije i učinili donekle, ali Rusi nisu bili zadovoljni, jer su tražili da se u ovu novu rezoluciju uvrste oko produženja mandata EUFOR-a, ono što su oni 22. jula u svojoj rezoluciji, koja je propala i i za koju su glasali oni i Kinezi, a 13 drugih je bilo uzdržano, neviđeno do tad, da će rok trajanja OHR-a i samog predstavnika biti do jula 2022.”, rekao je Avdović.

Francuzi i zapadne zemlje, naveo je, to nisu prihvatile i pojavili su se 25. oktobra sa drugim nacrtom rezolucije u kome nije bilo ograničenja ali su počeli polahko povlačiti te reference na OHR i na visokog predstavnika.

“Rusi su 27. izričito tražili i uslovili sve da ne žele uopće visokog predstavnika niti jedan paragraf u novoj rezoluciji, niti da se on obrati. Tu je zapravo krenula diplomatska rovoska borba. U pravo vrijeme Amerikanci i zapadni predstavnici nisu prihvatali da se Smidht ne obrati, borili su se i onda su zaključili da je ipak najvažnije da prođe rezolucija EUFOR-a što će se vjerovatno dogoditi i da nema ograničenja trajanja OHR i na neki način Smidth je žrtvovan”, istaknuo je Avdović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare