Esad Duraković za N1: Jeftina politička finta Valentina Inzka na kraju mandata

Vijesti 05. feb 202110:32 > 10:45 4 komentara
N1

Mandat Valentina Inzka na poziciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je oličenje evropske neučinkovitosti, jalovosti i birokratiziranosti. Mandat je prespavao i nije učinio ništa, a posljednji potezi koje je povukao su zamazivanje očiju da je nešto učinio - rekao je za N1 akademik Esad Duraković gostujući u Novom danu na N1.

“Njegov mandat je nešto posebno. Moram biti pesimističan. Inzka ne želim povrijediti lično, ali njegov mandat i pozicija je oličenje evropske neučinkovitosti, jalovosti, birokratiziranosti… Apsolutno ništa učinio nije, prespavao je mandat, a uzimao je novac svakog mjeseca. Ništa nije učinio, a bio je dužan. Njegova pozicija ga obavezuje ja to”, rekao je gost N1.

On je kazao da ako PIC ne dopušta posezanje za bonskim ovlaštenjima – morao je govoriti jasnije i žešće da su mu ruke vezane i da postoje problemi u BiH.

“Njegov zahtjev od prije dan, dva – da NSRS povuče priznanja ratnim zločincima. Zašto ranije nije nametnut Zakon o zabrani negiranja genocida? Ovo sada, to je žargonski jeftina politička finta, trik, zamazivanje očiju, da na kraju svog mandata nešto učini. Ti ljudi, Karadžić, Mladić, Krajišnik, Plavšić, odlikovani su jer su bili kreatori ovog entiteta, koji je nastao na masovnim grobnicama. Oni su ga stvorili. Normalno je da oni njima daju odlikovanja – to govorim s pozicije NSRS”, izjavio je.

VEZANA VIJEST

“Međunarodna zajednica, visoki predstavnik, priznaje takav entitet, Srebrenicu su dali na upravljanje institucijama koje su izvršile genocid, a onda zahtijevaju da se povuku priznanja ljudima koji su stvorili entitet. Gdje je tu paradoks – u odnosu međunarodne zajednice. Dopustili su da postoji entitet RS, a ne dopuštate da budu odlikovani oni koji su ga stvorili”, izjavio je Duraković.

Prema njegovom mišljenju to je politička nekonzistentnost, nedosljednost i neetičnost međunarodne zajednice.

Esad Duraković je za N1 kazao da je također šokiran nezrelošću i političkim provincijalizmom domaćih političkih aktera. Prema njegovom mišljenju BiH nema političke lidere, nego ima lidere koji se bave ličnim i staranačkim interesima – te da zbog takvog odnose ne treba očekivati efikasnije mjere međunarodne zajednice.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare