Escobar: Inicijativa Otvoreni Balkan ima podršku Sjedinjenih Država

Vijesti 17. jun 202220:34 2 komentara
N1

Zapadni Balkan bi trebalo da bude dio Evropske unije, izjavio je danas u Ohridu specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar, koji prisustvuje Prespanskom forumu, najvažnijim je ocijenio pitanje evropskog proširenja.

“Kada govorimo o izazovima zapadnog Balkana, njih je mnogo, ali moramo da se fokusiramo na mogućnosti koje imamo ovdje. Moramo da idemo naprijed sa pitanjima sa kojima se suočavamo u regionu -“rekao je Eskobar.

„Sjedinjene Američke Države ohrabruju i podržavaju sve inicijative koje približavaju Evropi i zbližavaju region. Podržavamo Berlinski proces, podržavamo zajedničko regionalno tržište, Ceftu, kao i Otvoreni Balkan, dokle god je fokusiran na eurointegracije i dokle god je otvoren za sve države“, rekao je Eskobar na panelu „Zapadni Balkan: navigacija u turbulentnim vremenima“.

Podsjetio je i da je 70 posto ekonomije Zapadnog Balkana povezano sa evropskim državama, dok je cijeli ostatak povezan sa regionom.

„Zato oba ta procesa moraju da se odvijaju unutar istog okvira koji podrazumjeva vladavinu prava, otvoreno i transparentno tržište, i inkluzivnost. Stoga, dok Otvoreni Balkan to ispunjava, ima našu podršku“, poručio je Eskobar.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare