Escobar: Inicijativa “Otvoreni Balkan” mora da bude otvorena za sve

Vijesti 12. jan. 202221:25 > 23:036 komentara
Podijeli:
Gabriel Escobar
Izvor: N1

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za južnu i centralnu Evropu Gabriel Escobar rekao je da SAD imaju dva uslova za podršku inicijativi Otvoreni Balkan - da ova inicijativa bude otvorena za sve i da se poštuju odgovarajući standardi i institucije.

„I ovo je uslov pod kojim to podržavamo – prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo, da bude otvoren za sve zemlje i praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cjevovodi se ne mogu prekinuti, autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola puta i da kamioni čekaju u redu po pet sati, tako da inicijativa mora da obuhvati sve zemlje, kako bi standardi bili evropski. Uostalom, imati zonu slobodne trgovine, morate imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem“, rekao je Escobar za albanski servis Glasa Amerike.

Govoreći o dijalogu Beograd Priština i ulozi koju će njegova zemlja imati u tom procesu, Escobar je rekao da ovu godinu počinju sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanju dijaloga.

„Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom, da signaliziram našu podršku dijalogu i da pokažemo našu posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi EU, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati“, rekao je on.

Kazao je da će u cilju napretka dijaloga SAD intenzivno angažovati sa obje zemlje.

“Bićemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u cijelom regionu i ne samo za politička, već i ekonomska pitanja. Vidimo mnoge mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima”, kazao je Eskobar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar