Ester iz Lev Tahora: Proizvodimo svoju hranu, u Kanadi smo i so vadili iz mora

Vijesti 03. feb 202212:28 0 komentara
F. Z./N1

Buđenje prije djece, vrijeme za sebe, i za Ester, članicu zajednice Lev Tahor je rutina, nakon toga slijedi mnoštvo dnevnih obaveza, koje se ne razliku mnogo od obaveza bilo koje domaćice sa mnogo djece u svijetu.

“Ustajem u sedam, volim da ustanem prije djece, popijem kafu, to je moja stvar, pripremim sebe, a onda doručak, treba spremiti odjeću, sve mora biti spremno, a onda se jedno po jedno budi, svakoga od njih uzimam, doručkuju, igramo se, pričamo”, rekla je Ester.

Uvjerili smo se da u jednoj od kuća u koju smo imali pristup mnoštvo komercijalnih igračaka. Na pitanje čega se igraju, Ester pojašnjava, dječaci sa automobilima, i njihovim igračkama, djevojčice sa lutkama i posuđem.

Ester pojašnjava da se djeca školuju, ali privatno. U većim zajednicama kaže imaju privatne škole, i privatne učitelje, ali u BiH ih je malo. Na pitanje da li muškarci rade, kaže Ester vole da imaju svoje poslove, koji im omogućavaju da imaju vrijeme za molitvu.

“Imamo svoje biznise, u našoj zajednici, volimo da imamo svoje poslove, sa svojim radnicima, da ljudi imaju vremena za molitvu. Sve pravimo domaće, ulje, brašno, med so, kafu. U Kanadi smo so vadili iz mora”, pojašnajva Ester.

Kada je u pitanju način ishrane, kažu kupuju namirnice, voće, žitarice i druge potrepštine. Važno im je da je sve što pojedu i popiju košer. Ekipu N1 počastili su narandžama, kljukušom i keksom, hrana sasvim uobičajna i za naše područje, samo što ispržena na ulju koje sami prave iz suncokretovih sjemenki.

Iako su državljani Amerike i Kanade, većina ih priča uglavnom hebrejski, mi smo razgovarali sa dvije pripadnice grupe, sa Ester koja je rođena u Lev Tahori i Kajeh koja je sa 24 godine pristupila grupi. Kaže slobodni su ljudu, ko želi može da napusti Lev Tahor, ko želi da im se priključi takođe može.

Na N1 uskoro specijal o životu u Lev Tahoru, ali optužbama i progonu koji ih prati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!