EU: BiH treba da prevaziđe etničku diskriminaciju i podijeljeno obrazovanje

Vijesti 14. jul 202217:15 > 17:17 1 komentar
N1

Bosna i Hercegovina treba da prevaziđe etničku diskriminaciju i podijeljeno obrazovanje kao i druge prakse segregacije i asimilacije, te uvede sistemska rješenja za osiguranje inkluzivnog kvalitetnog obrazovanja za sve, kazali su za N1 iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je u specijalnom programu N1 povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici visoki predstavnik Christian Schmidt najavio aktivnosti na usklađivanju školskog programa u dva entiteta po pitanju izučavanja historije, uslijedile su brojne reakcije i negodovanja dijela političke javnosti u BiH.

Odgovarajući na upit N1 da li bi standardizacija jedinstvenih udžbenika i nastavnih cjelina, obrazovnog sistema u cjelosti, doprinijelo relaksaciji odnosa u zemlji, pomirenju, pravdi i istini, iz Delegacije EU podsjećaju kako obrazovanje igra ključnu ulogu u procesu pomirenja, održavanju stabilnosti, razvoju demokratskih vrijednosti i izgradnji osjećaja zajedništva i kao takvo, nastavlja se pomno pratiti u kontekstu pristupanja EU.

“Kako je navedeno u Mišljenju Evropske komisije, zemlja treba da prevaziđe etničku diskriminaciju i podijeljeno obrazovanje kao i druge prakse segregacije i asimilacije, te uvede sistemska rješenja za osiguranje inkluzivnog kvalitetnog obrazovanja za sve”, navodi se u odgovoru.

Iz Delegacije također naglašavaju kako je EU ključni donator u obrazovnom sektoru u BiH, sa dosad uloženih oko 60 miliona eura, te da ostaje opredjeljena pružanju daljnje pomoći s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja za sve u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare