EU ministri istakli podršku teritorijalnom integritetu BiH

Vijesti 10. maj 202122:58 0 komentara
Frederick Florin/AFP

Ministri vanjskih poslova Europske unije složili su se nakon današnjeg zasjedanja kako kako je Zapadni Balkan regija od ključne geostrateške uloge za EU, te kako predanost Unije ovoj regiji treba biti veoma vidljiva bez imalo prostora za sumnju. Na sastanku je još jednom potvrđena podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

“Poruka koju su ministri poslali danas vrlo je jasna. Potvrdili su europsku perspektivu za cijelu regiju. Ali to se ne odnosi samo na proces proširenja. Želimo osigurati politički angažman s našim partnerima. Od rješavanja pandemije COVID i pitanja vakcina, ekonomske suradnje, povezanosti, načina rješavanja vanjskog utjecaja, smanjenja dezinformacija, između ostalog,” poručio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Ministri su postigli “širok dogovor” o potrebi da se ubrzaju reforme povezane s EU te da se ojačaju pozitivni i konstruktivni narativi u regiji.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, istaknuta je snažna podrška njenom territorijalnom integritetu i suverenitetu.

“Ministri su se složili oko potrebe da BiH ovu godinu iskoristi za unaprjeđenje ustavne i izborne reforme. Moramo nastaviti podržavati ove napore svakodnevnim angažmanom našeg specijalnog predstanvika u Sarajevu”, dodao je Borrell.

Tokom sastanka je naglašena i potreba oko nastavka procesa pristupanja Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i proces integracije sa Srbijom i Crnom Gorom. Ministri su izrazili očekivanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Inače, ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas danas je kazao kako je neophodno održati predanost prema Zapadnom Balkanu.

“Ako ne budemo oprezni, izgubit ćemo Zapadni Balkan,” upozorio je Maas.

Europski komesar za susjedstvo i proširenje pozdravio je današnju raspravu, istaknuvši kako je potvrđeno da je EU perspektiva regije neupitna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!