“EU mora izdvojiti BiH kao ‘sui generis’ slučaj, to je moralna obaveza”

Vijesti 09. maj 202111:13 > 11:17 0 komentara
N1

Apel objavljen prije nekoliko dana regionalnog civilnog društva EU, SAD, NATO vladama pod naslovom "Neuspješna konsolidacija balkanskih zemalja – suočite se s tim!", na najbolji način dijagnosticira turbulencije u regionu, ali i definiše očekivane mjere i postupke kako bi mir i demokratski razvoj bili realno mogući, naveo je Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99.

“I ne samo na Balkanu, niti samo Balkana, već i Evrope takođe. Tim prije što su posljednji etnonacionalistički udari prema zemljama Balkana došli iz okrilja dijela članica EU. A tiču se itekako Bosne i Hercegovine kojoj je i sada namjenjena sudbina monete za potkusirivanje velikodržavnih aspiracija i ambicija. Petina potpisnika Apela jesu članovi Kruga 99 i to govori o našem odnosu prema svim idejama izrečenim u tekstu”, naveo je Kulenović.

Na današnjoj sesiji o temi “Gdje nas je doveo etnonacionalizam i kako dalje?” uvodničarka će biti Sonja Biserko, osnivačica je i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, jedna od autorica ideje i teksta apela.

“Evropska unija mora da definiše mapu puta za Bosnu i Hecegovinu, mora izdvojiti Bosnu kao ‘sui generis’ slučaj s obzirom na kontinuirano miješanje susjednih zemalja. U tom smislu, Bosna treba što prije da dobije status pridruženog člana ili nekakav specijalni aranžman sa Evropskom unijom. To je moralna obaveza prema Bosni”.

Kako je navela, to je obaveza međunarodne zajednice prema BiH jer nije bila spremna da blagovremeno zaustavi rat u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!