EU odobrila pregovore između Frontexa i BiH

Vijesti 18. nov 202211:01 0 komentara
Fena

Vijeće Europske unije danas je odlučilo odobriti otvaranje pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, radi proširenja sporazuma o suradnji s Frontexom.

“Migracijski izazovi na zapadnobalkanskoj ruti ne počinju na granicama EU. Suradnja s našim partnerima, uključujući raspoređivanje Frontexovog osoblja, ključna je za rano otkrivanje i blokiranje neregularnih migracijskih kretanja. To će poboljšati zaštitu vanjskih granica EU i pridonijeti naporima zemalja zapadnog Balkana da zaustave krijumčare u korištenju njihovih teritorija kao tranzitnih tačaka”, poručeno je iz Brisela.

Vit Rakušan, ministar vanjskih poslova Republike Češke, koja predsjedava Europskom unijom, podsjetio je kako je Unija većsklopila sporazume s Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom u okviru prethodnog mandata Frontexa, no oni su agenciji dopustili samo provođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u regijama tih zemalja koje graniče s EU.

“Sporazum s Bosnom i Hercegovinom također je pregovaran pod sličnim uvjetima, ali još nije potpisan”, kazao je ministar.

Pojasnio je kako sporazumi dogovoreni u okviru novog mandata Frontexa omogućit će agenciji da pomogne tim zemljama u njihovim naporima da upravljaju migracijskim tokovima, suzbijaju ilegalnu imigraciju i bore se s prekograničnim kriminalom na cijelom teritoriju.

“Sporazumi dogovoreni u okviru novog mandata Frontexa omogućit će agenciji da pomogne tim zemljama u njihovim naporima da upravljaju migracijskim tokovima, suzbijaju ilegalnu imigraciju i bore se s prekograničnim kriminalom na cijelom teritoriju. Novi sporazumi također će omogućiti Frontexovom osoblju izvršavanje izvršnih ovlasti, kao što su granične provjere i registracija osoba”, navodi se u saopštenju.

Na temelju ovih mandata, Komisija će moći započeti pregovore s ove četiri zapadnobalkanske zemlje.

Podsjetimo, prvi sporazum o suradnji u upravljanju granicama sklopljen je s Albanijom 2019. Nakon toga, Frontex je 22. maja 2019. u Albaniji pokrenuo prvu zajedničku operaciju na teritoriju susjedne države koja nije članica EU.

Sporazumi o statusu s Crnom Gorom i Srbijom sklopljeni su u maju 2020, a sličan sporazum s Bosnom i Hercegovinom bio je u pregovorima.

17. marta 2022. EU i Moldavija potpisale su statusni sporazum o suradnji u upravljanju granicama, prvi koji je potpisan u okviru novog mandata Frontexa. Sporazum sa Sjevernom Makedonijom potpisan je 26. oktobar 2022.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!