“EU probleme na Balkanu zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima”

Novi dan 21. jan 202210:15 > 13:55 1 komentar
N1/AFP

"Brisel probleme na Balkanu zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima", ovako njemački medij Die Welt opisuje odnos Evropske unije prema problemima u Bosni i Hercegovini.

Njemački mediji ovih dana posvetili su dosta pažnje našoj zemlji, a tema kojom se najviše baio Die Welt je podrška Mađarske Republici Srpskoj, odnosno Viktora Orbana Miloradu Dodiku.

“U tekstu se navodi da Mađarska kao članica EU i NATO-a podržava težnje za otcjepljenjem bosanskih Srba. Autorica ovog teksta podsjeća da će Orban blokirati svaki pokušaj EU da se sankcioniše Dodik i da je Mađarska stavila na raspolaganje 100 miliona eura pomoći RS. Postavlja se i pitanje uloge evropskog povjerenika za proširenje, rođenog Mađara i lojalnog Orbanovog sljedbenika, a njegova uloga ga obavezuje da zastupa zajedniče interese EU, a ne svoje države”, naveo je za N1 Mehmed Smajić, novinar RTV Deutsche Welle.

Govoreći o rješavanju problema na Balkanu novcem, Smajić podsjeća da je EU od 2014. godine do 2020. godine dobila sedam stotina miliona eura za reforme koje su bez konkretnih napredaka.

Novi skup bh. dijaspore

U Stuttgartu je za sutra najavljen i novi skup bh. građana kao podrška jedinstvenoj BiH.

“Građanska inicijativa BiH diže svoj glas protiv pokušaja disolucije domovine i negativnih dešavanja u i oko BiH u posljednje vrijeme i šalje glasnu poruku da su njeni građani i prijatelji za mir, toleranciju, demokratiju i prosperitet, a protiv rata, sukoba i podjela u nacionalne torove. da država BiH pripada građanima, a ne stranačkim vođama, da pravna država mora funkcionisati i da se državna pitanja trebaju rješavati u institucijama”, navodi se u pozivu.

Protest će biti održan od 12:30 do 14 sati na Marienplatzu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare