EUFOR pojačava prisustvo u BiH, već se vide rezultati

Vijesti 11. mar 202218:54 0 komentara

Mjesecima se predviđaju opasni scenariji za Bosnu i Hercegovinu. Dok bukti rat u Ukrajini, novi vojnici EUFOR-a stigli su na naše područje. Njihovi komandanti situaciju ocjenjuju stabilnom, a mir, kažu, neće biti narušen. Zbog prisustva EUFOR-a, radikalne grupe odustaju od skupova.

Oklopna vozila na ulicama, novi vojnici u bazi. Helikopteri na nebu. EUFOR je pojačao svoje prisustvo u BiH.

Svi ovi vojnici iz različitih zemalja Evrope ovdje su da, kako kaže komandant EUFOR-a Anton Wesely, očuvaju sigurno i stabilno okruženje u BiH.

Građane je to podsjetilo na teške dane i probudilo loše asocijacije. Iz MUP-a Republike Srpske poruka:

“Ulazak njihov sa oklopnim vozilima, helikopterima. Zašto? Da li će neko voditi borbu sa njima? Sigurno neće. Vojska tako postupa, kada dobiju zadatak… rade ga i izvršavaju kako je propisano njihovim pravilom. Zato ne vidim problem u njihovom prisustvu”, kazao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Razlog za njihovo prisustvo jeste procjena komandanta EUFOR-a i situacija u Ukrajini. Član Predsjedništva Željko Komšić to podržava:

“Puno je i previše za ukus normalnog čovjeka, luđaka i budala koji bi se ponovo igrali oružja i ponovo prijetili jedni drugima i ponovo pokretali bilo kakve ratne aktivnosti. Ima ih, činjenica, i u javnom i političkom životu”.

Okupljanje radikalnih grupa jedan je od razloga za pojačane aktivnosti. Na terenu već rezultati: četnički pokret otkazao svoje okupljanje.

“Ja se nadam da prisustvo EUFOR-a ima takav uticaj na dešavanja u zemlji. Raspoređivanjem rezervnih snaga srednjeg nivoa aktiviran je naš koncept rezervnih snaga. I da, ako budem smatrao to razboritim korakom, ja mogu pozvati i dodatne snage”, kazao je Anton Wesely, komandant EUFOR-a.

Ovi vojnici tu su da očuvaju sigurnost i stabilnost kako bi se, poručuju iz EUFOR-a, svaki čovjek u državi osjećao sigurno. Najavljuju nastavak pojačanog prisustva u bh. gradovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!