EUFOR za N1: Dodatne snage u BiH su mjera predostrožnosti

Vijesti 08. mar 202215:58 0 komentara
F.Z/ N1/Ilustracija

N1 televizija poslala je upit Euforu, vezano uz dodatne snage te organizacije koje su stigle u Bosnu i Hercegovinu te ima li to neke veze s ratom u Ukrajini i boje li se eskalacije situacije u BiH.

“S obzirom na trenutno pogoršanje međunarodne sigurnosne situacije, smatra se razboritim da se, kao mjera predostražnosti, snage EUFOR-a koje se nalaze u zoni operacija pojačaju odgovorajućim brojem raspoloživih rezervnih snaga”, kažu iz EUFOR-a.

Upitani postoje li incidenti i subverzije zbog kojih je poslan pojačanje, odgovaraju: “Po procjenama EUFOR-a trenutno ne postoje prijetnje po sigurno i stabilno okruženje u BiH. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini”.

Osvrnuli su se na to i koliko će snaga stići u BiH i što će tamo raditi.

“Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine raspoređene su kao mjera predostrožnosti. Ovim će ukupan broj pripadnika EUFOR-a u BiH iznositi 1.100. Upućivanje i raspored na terenu trupa EUFOR-a zavisit će od ishoda procjena koje se provode. Još uvijek nije donesena konačna odluka o tome gdje će rezervne snage biti smještene i koliko dugo će ostati”, odgovorili su na naš upit iz EUFOR-a.

Nisu komentirati zašto se trenutno vrše trenažni letovi zrakoplovima Rafale iznad BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!