Europarlamentarac: Onaj ko kaže ‘da’ Ukrajini i Moldaviji ne može reći ‘ne’ BiH

Vijesti 23. jun 202214:12
Screenshot

Predstavnik Zelenih u Evropskom parlamentu Reinhard Butikofer je na društvenim mrežama prokomentarisao pitanje dodjele kandidatskog statusa EU zemljama Zapadnog Balkana te izjavio da “onaj ko kaže 'da' Ukrajini i Moldaviji ne može reći 'ne' Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini.”

Evroparlamentarac je istakao da je prošlo dosta vremena otkako se pred Evropskim vijećem našla “tako dalekosežna odluka” kao sada, te da je dodeljivanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji iznova pokrenuta politika proširenja EU kao ključna strategija nakon dugog zastoja.

“Onaj ko kaže ‘da’ Ukrajini i Moldaviji ne može reći ‘ne’ Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini”, naveo je on.

Osvrnuo se i na Srbiju, ističući da će ta zemlja morati da se odluči “da li je jedina u regionu koja ide putem Rusije”.

Također je naveo da vrata EU mogu biti otvorena i za Gruziju ako dođe do potrebnih promjena po pitanju unutrašnje politike.

Butikofer je naveo da svojim trenutnim kursom EU signalizira da ne želi nikakva područja umanjene sigurnosti koja bi predstavljala “sivu zonu” ispred ruske granice.

“Put do realizacije ove perspektive neće biti lak, a koliko brzo će se moći on pratiti zavisi od sposobnosti kandidata da implementiraju reforme. Međutim, EU također mora iskoristiti ovo vrijeme za jačanje vlastite sposobnosti da djeluje interno i eksterno”, izjavio je Butikofer.

“Pridržavanje ranije važećih propisa o jednoglasnosti u Vijeću nije u skladu sa ovim. Opća eliminacija jednoglasnosti nije ostvariva. Stoga će biti važno razviti pametne kompromise. Krize sa kojima se suočavamo tjeraju nas na to”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad