Europarlamentarac kritikovao komesara Varhelyija: To sebi ne smije dozvoliti

Vijesti 23. dec 202109:00 > 10:34 0 komentara
Facebook

Komesar Varhelyi ne bi smio dozvoliti sebi novu naznaku pružanja podrške agendama koje nisu u skladu sa europskim interesima, naveo je Thijs Reuten, nizozemski europarlamentarac u tvitu u srijedu navečer.

U reakciji na tekst o skandalu koji je izbio nakon otkrivanja navodnog izvještaja Specijalnog predstavnika EU I BiH Johanna Sattlera o posjedi EU Komesara za proširenje Olivera Varhelyia, Reuten kaže: “Duboko zabrinjavajuće vijesti dolaze iz BiH. Komesar Varhelyi ne bi smio sebi dozvoliti bilo kakvu (novu) naznaku da on lično pomaže nekim drugim interesima ili agendama izuzev europskih i planovima BiH naroda. Jasno je da to uopšte ne pomaže situaciji.”

“Apsolutni prioritet svih članova Europske komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje koji djeluju u BiH trebaju biti pošteni I slobodni izbori u proljeće 2022. to zahtjeva čvrst stav protiv nacionalista i onih koji namjerno stvaraju nemir, poput Milorada Dodika,” dodao je on.

U tekstu na koji se poziva nizozemski političar, navodi se sadržaj dokumenta kojeg je navodno šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler napisao neposredno nakon posjete komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyija BiH, gdje je boravio 24. i 25. novembra.

U tom tekstu, o kojem je N1 pisala opširno se navodi da je glavni krivac za trenutnu krizu u BiH bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je nametnuo amandmane na Krivični zakon BiH koji kažnjavaju veličanje ratnih zločinaca o negiranje genocida u državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!