Evidentan porast nasilja nad ženama – posljedni alarm za vlasti

Vijesti 05. jul 202119:06 > 21:39 1 komentar

Svaka treća žena u BiH je žrtva porodičnog nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja, podaci su državne Agencije za ravnopravnost polova.

Povlačenje Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici sa dnevnog reda, smatraju pojedini zastupnici, samo je izgovor Federalne Vlade, a s obzirom na to da je evidentan porast nasilja u državi, ovo je posljednji alarm za vlasti da se trenutna situacija ispravi.

“Smatram da su to samo izgovori vlasti, zato što, evo uzmite na primjer, Zakon o sukobu interesa u FBiH. On, praktično, ne postoji jer ne postoji tijelo da bi ga sprovelo. Tako da, s jedne strane, imate zakone koji bi trebalo da su jako funkcionalni, a koji, nažalost, ne funkcionišu, a napravljeni su tako da ne bi funkcionisali”, izjavio je Amer Obradović, zastupnik u PFBiH (NB).

Postojeći zakon ne uliva povjerenje

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, regulisan je na nivou entiteta. Da pokazuje nedostatke, pokazuje i činjenica da, prema tim zakonima, nakon prijave nasilja, policija određuje zaštitne mjere u roku od 24 časa, što žrtvi ne uliva nikakvo povjerenje u to da će je sistem zaštititi. Predlagači navode da su federalno Ministarstvo pravde i Ministarstvo za socijalna pitanja iznijeli određene zamjerke na Nacrt zakona, ali da to ne smije biti izgovor za njegovo prolongiranje.

“Dakle, oni tvrde da su danas ili juče, imali pred sobom taj prijedlog zakona, što je potpuno nevjerovatno, ali eto, desilo se, i oni su utvrdii da postoje neki članovi koji su međusobno u sukobu, da obavezuju ministarstvo na neke odredbe koje ministarstvo nije u stanju da ispuni zbog drugih zakona i moguće je da će biti nekih promjena u ovom Nacrtu zakona”, poručila je Miomirka Melank, zastupnica u PFBiH (Naša stranka).

U Federaciji BiH posljednja izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici usvojena je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 26. januara, a kojom se uvodi institut “osobe od povjerenja” koji će pomagati žrtvama u sudskim procesima.

Mašić optimista

“Sama činjenica da tolika podrška stoji iza jednog takvog zakona…ja apsolutno ne sumnjam da bi on pozitivan ishod i krajnji epilog mogao da doživi u Parlamentu Federacije BiH”, kazao je Damir Mašić, zastupnik u PFBiH (SDP).

U BiH djeluje osam sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija, od kojih je pet u Federaciji BiH i tri u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare