Evo gdje se pasoš BiH nalazi na listi najmoćnijih na svijetu

Vijesti 21. maj. 202218:581 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Prestižni Henley Passport Index vrši rangiranje svjetskih pasoša prema broju destinacija kojima njihovi vlasnici mogu da pristupe bez vize.

Ovaj indeks uključuje 199 različitih pasoša i 227 različitih destinacija za putovanja.

Prvo mjesto ove liste dijele Japan i Singapur sa po 192 zemlje u koje njihovi državljani mogu slobodno da putuju. Zato su pasoši ove dvije države danas ocijenjeni kao najmoćniji na svijetu.

Izvor : Printscreen/henleyglobal.com

Odmah iza, sa po 190 država u koje njihovi građani mogu putovati, nalaze se Njemačka i Južna Koreja.

Zatim se nižu Finska, Italija, Luksemburg, Španija…

Kako navodi Henley Passport Index, sa pasošem susjedne Srbije slobodno može da se ide u 136 zemalja, pa je tako ova zemlja zauzela 37 mjesto u poretku. Što se tiče ostalih susjeda, daleko iznad su Hrvatska (17. po redu) i Slovenija, čiji je pasoš među deset najmoćnijih u svijetu.

Izvor : Printscreen/henleyglobal.com

 

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu poželjnijim pasošem ocijenjen je i onaj koji posjeduju građani Sjeverne Makedonije, ali i Crne Gore. Na ovoj listi ove dvije zemlje zauzimaju 44. i 45. mjesto, dok je Bosna i Hercegovina na 49 poziciji, jer njeni građani mogu slobodno putovati u 117 zemalja.

Izvor : Printscreen/henleyglobal.com

 

Posljednji je Afganistan, čiji građani slobodno mogu putovati u svega 26 zemalja svijeta. Zanimljivo je da je iznad te zemlje, na 105. mjestu, čak i Sjeverna Koreja koja tradicionalno važi za vrlo zatvorenu zemlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar