Evociranje uspomena nakon 50 godina od mature: Most na Lašvi nam je bio Google

Vijesti 15. jun 202212:14 > 15:04 0 komentara

Tridesetak učenika i učenica nekadašnje Učiteljske škole iz Travnika proslavilo je 50 godina mature. Ova generacije uspijeva se okupiti svake godine unazad 45 godina. Katica Čerkez je kazala da ne dođu svaki put svi, jer uvijek se taj broj mijenja zbog toga zato što neki od njih nalaze na skroz drugom dijelu svijeta.

Čerkez kaže da oni koji su ostali na “svojoj rodnoj grudi” i da kada su jubilarne godišnjice sprema se poseban program.

“Nismo vezani za jedan lokalitet. Ljudi su bili iz Tomislavgrada, Livna, Šujice, Kurpesa, Teslića, Visokog, Kaknja, Zenice jer su Učiteljske škole bile u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Travniku. Ono što je sve gravitiralo Travniku, postojao je Đački dom i jednostavno su zadržali te lijepe uspomene iz mladosti”, kazala je Čerkez.

Jelica Selak kazala je da su imali kolege iz bivših jugoslovenskih republika. Kako je objasnila, svi oni zajedno imaju puno uspomena.

“Uvijek imamo o čemu pričati i nasmijati se. Kad se nađemo mi nismo bolesni, nismo ni stari, nismo ni oštećeni. Mi smo plesali”, kazala je Selak.

Za Zvonka Baju najbitnije da se susretnu, zagrle i kako kaže kao da nikad nije bilo kraja susretima.

“Mi smo generacija koja je malo bezobrazana, pozitivno. Sastajemo se svake godine kad možemo i ko se zatekne u Travniku i ko živi tu”, istakao je Bajo.

“Čim jagnje slomi nogu ja sam tu” , rekao je Remzija Šiljak koji kako je objasnio uvijek za proslavu.

“Dijelili su nas po jeziku koji smo učili u Učiteljskoj školi. Ja nisam stvarno znao ko je koje nacionalnosti”, naveo je Šiljak.

Šiljak je govorio i o prvom radnom iskustvu u jednom selu gdje je dobio prvačiće.

“Nije bilo struje, vode, auto nije moglo doći blizu i sve je moralo pješice”, prisjetio se Šiljak.

Bajo je kazao da je radio u Gluhoj Bukovici i da je imao slična iskustva kao Šiljak.  U Učiteljskoj školi tada je vladala je strogoća, kazala je Čerkez te evocirala uspomene na dešavanja tokom školskih dana. “Most na Lašvi nam je bio Google”, prisjetila se Selak objasnivši da su svi morali tuda proći. Također, Čerkez se prisjetila da su mnogi svirali mandolinu i da su imali razne vještine koje su, kako je rekla, morali prenijeti djeci.

Na kraju, kako su istakli,  oni su tada živjeli život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!