Evroparlamentarka: Orban se dodvorava autokratama u regiji jer gubi uticaj u EU

Vijesti 07. dec 202216:42 4 komentara
EU

Zastupnica u Evorpskom parlamentu Katalin Cseh izjavila je za European Western Balkans (EWB) da premijer Viktor Orban želi da proširi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu i pokušava da “sastavi svoj tim neliberalnih lidera”, pa je zbog toga “praktično finansirao” izbornu kampanju Milorada Dodika.

Kako navodi EWB, članovi Evropskog parlamenta su izrazili zabrinutost zbog izvještaja da komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi pokušava zaobići i potkopati demokratske reforme i vladavinu prava u regionu. Thijs Reuten, član Evropskog parlamenta, je u objavi na Twitteru zatražio od Evropske komisije da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje provodi Varhelyi predstavljaju kršenje kodeksa ponašanja članova Evropske komisije i dužnosti komesara.

Ovo nije prvi put da poslanici Evropskog parlamenta traže istragu protiv mađarskog komesara. U januaru ove godine su to zatražili zbog njegovog uticaja u Bosni i Hercegovini i njegovih veza sa Miloradom Dodikom.

Među poslanicima koji su tražili tu istragu bila je i Cseh, koja je dala intervju za EWB tokom Beogradske bezbijednosne konferencije.

Czeh je na početku razgovora istakla da bi proširenje trebalo da bude prioritet za EU.

Želimo zemlje Zapadnog Balkana u našoj porodici. Moramo im obezbijediti kredibilan proces, sa realnim rokovima. Ali, nažalost, postoji globalna tendencija demokratskog nazadovanja. Neliberalni populisti sve više osvajaju širom svijeta, a Zapadni Balkan je među regijama u kojima postoji veliki problem. Stanje ljudskih prava i vladavina prava moraju biti na čelu i u središtu procesa proširenja. Veoma je zabrinjavajuće da u ovoj oblasti nema dovoljno napretka uprkos godinama i godinama pregovora”, rekla je Cseh.

Podcrtala je da bi Vahelyi trebao ovo pitanje smatrati prioritetnim.

“Rat između demokratija i autokratija”

Na opasku da mnogi smatraju da je komesar Varhelji posebno pristrasan Srbiji zbog bliskog odnosa između Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, te da li to ugrožava kredibilitet EU u regionu, Czeh je odgovorila:

Neprihvatljivo je gledati gaženje prava ljudi, uništavanje slobode pravosuđa, neprihvatljivo je vidjeti i maltretiranje novinara u ovim zemljama. Evropska unija mora biti klub demokratija i trebamo pružiti dovoljno pomoći svakoj zemlji koja želi da se pridruži našoj porodici jer smo zajedno jači. Ali i zahtjevi bi trebali postojati. A za građane Srbije ovo je garancija pomenutih prava jer je ovaj proces zaista veoma efikasan način da im se ravnopravno pristup”, rekla je ona.

Cseh je istakla da je trenutno je u toku “rat između demokratija i autokratija” te da smatra da EU mora biti globalni lider kada je demokratija u pitanju.

Moramo biti veoma glasni po ovom pitanju i mislim da Evropska komisija, nažalost, ne čini dovoljno. A bojim se da ni to ne služi interesima srbijanskog naroda jer je, naravno, veoma jasan cilj da svi u Srbiji postanu članica EU, ali uslovi za pristupanje moraju biti ispunjeni”, dodala je.

Cseh je podcrtala da je posao komesara Varheljija “da se zalaže za one koji su ugnjetavani, da se suprotstavi nazadovanju i da iskoristi uticaj Evropske unije da pomogne pravima građana Srbije u procesu pridruživanja”, te da kredibilitet EU zavisi od toga kako će se ona nositi s ovim pitanjima u zemljama koje su strateški partneri.

Orbanova podrška Dodiku

Cseh se osvrnula na ulogu Mađarske u izbornom procesu Bosne i Hercegovine i podrške Miloradu Dodiku, te rekla da “Orban gubi uticaj unutar EU pa pokušava da sastavi svoj tim neliberalnih lidera na Balkanu, što je veoma opasna igra”.

A što se tiče finansiranja kampanje, apsolutno je zbunjujuće da, ako evropski komesar da izjavu o Mađarskoj u kojoj ukazuje na miješanje u izbore, a istovremeno nema apsolutno nikakav problem s time da Orban praktično finansira Dodikovu izbornu kampanju sa tako ogromnim novcem”, rekla je.

Po njenim riječima, Orban “primjenjuje dvostruke standarde”.

On igra ruski rulet novcem mađarskih poreskih obveznika. I on takođe igra pravo na ruku Vladimiru Putinu pomažući u destabilizaciji regiona”, dodala je.

Cseh je istkla da se ona zalaže za proširenje EU u Evropskom parlamentu, ali da se mora uzeti i u obzir pitanje “šta bi trebao biti cilj procesa proširenja EU?”

Za mene bi to trebalo da bude više prava, više sloboda i više ovlašćenja za svakog građanina Zapadnog Balkana. Više mogućnosti za ostvarivanje slobode govora. Više ekonomske moći za ljude bez korupcije države. Mislite li da Orban to podržava? Nisam sigurna. Želi da proširi svoj uticaj na Zapadni Balkan. I zato se petlja u sumnjive poslove finansiranja u našim susjednim zemljama. Zbog toga se dodvara jednom od autokrata u blizini. Time ne mislim da ima na umu interes građana Srbije, jer naravno Srbija treba da bude nova država članica i svi dijelimo tu posvećenost, ali zaštita prava i vrijednosti treba da ide ruku pod ruku sa procesom proširenja”, rekla je.

Smatra da je zabrinjavajuće “što se ponekad čini da gospodin Varhelyi stavlja Orbanovu agendu iznad agende Evropske komisije koju bi trebao predstavljati”.

Cseh je objasnila da je proces proširenja uvijek bio snažno geopolitičko oruđe EU ali da bi to također trebalo da se odnosi na proširenje vrijednosti i prava za ljude zemalja u ovom procesu.

Vjerujem da vladavina prava i sloboda moraju biti sastavni dio procesa. Međutim, također očekujem da svaka zemlja koja je u procesu proširenja i koja je korisnik evropskih razvojnih fondova, na primjer IPA fondova, mora da se pridržava Evropske bezbjednosne politike,” rekla je, ali dodala da, mada bi vanjska politika trebala biti preduvjet, vladavina prava i vrijednosti su u ovom procesu jednako važni.

Cseh smatra da su potrebne reforme kako bi EU bila spremna za izazove 21. vijeka, jer trenutni način funkcionisanja “više nije efikasan”.

Također vjerujem da je svaki građanin koji se nada da će demokratije pobijediti u ratu protiv drugih prijetnji zainteresovan za efikasniju i suvereniju Evropsku uniju koja svoju geopolitiku provodi na osnovu vrijednosti kojih se pridržava”, rekla je na kraju Cseh.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare