Evropska komisija o sankcijama Dodiku i Cvijanović

Reuters/Yves Herman

Evropska komisija dijeli “osjećaj hitnosti” u rješavanju političkog zastoja i okončanju “neprihvatljivih inicijativa koje dovode u pitanje jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje”, kazali su iz ove institucije za N1 na upit za komentar na odluke Velike Britanije da uvede sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

“Iako se suzdržavamo od komentiranja odluka trećih zemalja, dijelimo osjećaj hitnosti u rješavanju postojećeg političkog zastoja i hitnog okončanja svih neprihvatljivih inicijativa koje dovode u pitanje jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje,” naveli su u odgovoru, te dodali da trenutna politička kriza u BiH dovodi u pitanje stabilnost i prosperitet zemlje, “ali i cjelokupni proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine i budućnost unutar EU”.

Navode da će EU nastaviti da se angažuje na pronalaženju rješenja u BiH kroz dijalog, što bi imogućilo zemlji da se ponovo fokusira na “konstruktivnu agendu, u skladu sa svojom perspektivom EU”.

Podsjetili su da je Visoki predstavnik EU, Josep Borrell, prošlog mjeseca boravio u Sarajevu, te da je jasno izjavio da EU “neće prezati od korištenja svih instrumenata koje ima na raspolaganju, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU”.

Navode da je također Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi naglasio da su Bosni i Hercegovini potrebne potpuno funkcionalne državne institucije kako bi u potpunosti imala koristi od saradnje i fondova EU.

“U trenutnoj krizi, zemlja rizikuje da izgubi velike investicije. S tim u vezi, dva važna infrastrukturna projekta u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) koji se nalaze u Republici Srpskoj trenutno su obustavljeni i bit će nastavljeni tek nakon okončanja aktuelne političke krize i povratka na puno funkcionisanje državnih institucija”, navode iz Evropske komisije u odgovoru za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad