Evropska komisija i Američka ambasada pozvale da se ne razmatra entitetski VSTV

Vijesti 08. feb 202208:53 0 komentara
N1

Zakonska rješenja koja predviđaju osnivanje agencije za lijekove i visoki sudski tužilački savjet (VSTS) bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) će se naći pred poslanicima Narodne skupštine RS-a (NSRS) na sjednici 8. februara, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ovom zakonodavnom tijelu.

Oba zakona su neustavna, jer pokušavaju da prenesu nadležnosti sa Bosne i Hercegovine (BiH) na entitet, što prema Ustavu BiH ni jedan od dva entiteta ne može samostalno da radi.

Dopune Zakona o republičkoj upravi predviđaju osnivanje entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva.

“Propisuje se da je Agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica, a predloženim zakonom vrši se usklađivanje Zakona o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kojim se predviđa osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS”, navedeno je u saopštenju nakon sjednice Vlade RS-a 3. februara.

O ovom prijedlogu zakona će se raspravljati po hitnom postupku.

Nijedno zakonsko rješenje nije bilo u prvobitnom dnevnom redu
Poslanici u NSRS-u će da raspravljaju i o Nacrtu zakona o VSTS-u koji predviđa osnivanje entitetskog visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Nacrt su u skupštinu zajednički poslali klubovi poslanika vladajuće koalicije, na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Ni jedno ni drugo zakonsko rješenje nije bilo u prvobitno usaglašenom dnevnom redu, koji je donesen na sjednici skupštinskog Kolegijuma 28. januara.

Dušica Šolaja, predsjednica Zakonodavnog odbora NSRS-a i poslanica Saveza SNSD-a, kaže za RSE da su tekstovi zakona stigli u predviđenom roku.

“Što se tiče Nacrta zakona o VSTS-u, biće još vremena do konačnog teksta. On dolazi u formi nacrta i ima dovoljno vremena da se poslanici upoznaju sa njim, da on bude predmet rasprave i da se čuju prijedlozi, da se eventualno razmotri da li će za njega biti predviđena javna ili stručna rasprava”, rekla je Šolaja.

BiH od 2009. ima državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva, jedinstveno regulatorno tijelo koje je preuzelo većinu poslova iz oblasti farmacije koje su do tada obavljali entiteti.

Osnovana je nakon što je Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Od 2004. funkcioniše VSTS BiH, koji imenuje sudije i tužioce, te uspostavlja i čuva nezavisno, efikasno i odgovorno pravosuđe na svim nivoima vlasti.

Zabrinutost Vašingtona i Brisela zbog VSTS-a

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH pozvala je sve lidere da odbiju raspravu o Nacrtu zakona o VSTS-u.

“Prijetnje povlačenjem iz državnih institucija i uspostavom paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska ometaju stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine na štetu svih njenih građana. Pozivamo sve lidere da odbiju radnje, kao što je nacrt zakona o kojem se raspravlja, koje podrivaju ustavni poredak i dozvoljavaju cvjetanje korupcije. Sada je vrijeme da se radi na transparentnosti i odgovornosti koje su potrebne BiH kako bi napredovala”, navodi se u odgovoru za RSE iz Ambasade SAD-u BiH 7. februara.

Evropska komisija (EK), takođe, poziva da se vodstvo RS-a suzdrži od bilo kakvog jednostranog koraka i raspravljanja o bilo kojem pitanju koje izaziva zabrinutost unutar državnih institucija, uključujući Parlament i Savjet ministara.

“Uspostavljanje posebnog entitetskog regulatornog tijela za pravosuđe RS-a predstavljalo bi kršenje ustavno-pravnog poretka BiH. Usvajanje ovog zakona u RS-u predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa BiH, a rezultiralo bi nazadovanjem zemlje prema evropskim standardima”, navodi se iz EK u odgovoru za RSE.

Oni ističu da VSTS BiH ima ključnu funkciju da garantuje nezavisnost, integritet i odgovornost pravosuđa u cijeloj državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!