EK: Glasanje u NSRS predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka

Vijesti 10. feb 202219:07 > 19:38 1 komentar
N1

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS, reagovala je i Evropska komisija.

U izjavi portparol Peter Stano ističe da “glasanje NSRS o ovom zakonu predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine (BiH)”.

“Ukoliko zakon bude usvojen, to će ozbiljno uticati na prava građana Republike Srpske, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sistemu zemlje, te ozbiljno narušiti evropsku perspektivu BiH. EU poziva lidere BiH, posebno rukovodstvo Republike Srpske, da stanu u kraj eskalacijskim koracima i umjesto toga osiguraju nastavak ozbiljnog dijaloga unutar državnih institucija, kako bi se pozabavili svim pitanjima koja izazivaju zabrinutost. EU je spremna upotrijebiti sve instrumente dostupne u svom paketu alata kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigura da se zemlja u potpunosti preusmjeri na reforme za svoj EU put kako je navedeno u Mišljenju 14 ključnih prioriteta”, navodi Stano.

U saopćenju se navodi kako će se o situaciji u BiH raspravljati na Vijeću za vanjske poslove EU.

Podsjetimo, danas je održana i vanredna sjednica PIC-a.

Reakcija PIC-a na odluku NSRS: Nećemo dozvoliti da bilo ko podriva Dejton

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare