Evropska komisija priznala covid certifikate Srbije, šta znači to za građane?

Vijesti 15. nov 202115:27 > 15:27 1 komentar
Reuters/Yves Herman

Evropska komisija je u novoj odluci proglasila da su potvrde o vakcinaciji, testiranju i oporavku od COVID-19, izdate u Srbiji, u skladu sa sistemom “Digitalni zeleni certifikat,” valjane i jednake sa onima koje treće zemlje izdaju građanima EU i članovima njihovih porodica.

Potvrde o vakcinaciji, testiranju i oporavku od COVID-19 koje je izdala Republika Srbija u skladu sa sistemom ‘Digitalni zeleni certifikat’ u cilju omogućavanja prava na slobodno kretanje unutar (Evropske) Unije, smatrat će se ekvivalentnim onima izdatim u skladu sa sa Uredbom (EU) 2021/953”.

Gore navedena uredba utvrđuje okvir za izdavanje, verifikaciju i prihvaćanje interoperabilnih potvrda o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv COVID-19 (EU digitalni COVID certifikat) u svrhu olakšavanja onima koji posjeduju takve potvrde da ostvare pravo na slobodno kretanje tokom pandemije COVID-19, te također doprinosi olakšavanju postepenog ukidanja ograničenja slobodnog kretanja koje su uspostavile države članice.

Ovom uredbom se dozvoljava prihvaćanje COVID-19 potvrda koje treće zemlje izdaju građanima EU i članovima njihovih porodica ako Komisija utvrdi da su ti dokumenti izdati u skladu sa standardima uspostavljenim tom uredbom.

U odluci EK se navodi da, u skladu s Uredbom (EU) 2021/954 Europskog parlamenta i Vijeća, države članice moraju primijeniti pravila utvrđena gore navedenom Uredbom 2021/953 na državljane trećih zemalja koji ne spadaju u kategoriju navedenu u toj Uredbi, ali koji su zakonito nastanjeni ili borave na njihovoj teritoriji i koji imaju pravo putovati u druge države članice u skladu sa zakonima Evropske unije.

Stoga se svi nalazi o ekvivalentnosti navedeni u ovoj Odluci odnose na potvrde o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv COVID-19 koje Republika Srbija izdaje građanima EU i članovima njihovih porodica. Također, na osnovu Uredbe (EU) 2021/954, takvi nalazi o ekvivalentnosti treba da se odnose i na potvrde o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv COVID-19 koje Republika Srbija izdaje državljanima trećih zemalja koji legalno borave ili su nastanjeni na teritoriji zemalja članica pod uslovima utvrđenim u toj Uredbi”.

Neophodni elementi za utvrđivanje da se potvrde o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv COVID-19 koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom ‘Digitalni zeleni certifikat’ smatraju ekvivalentnim onima izdatim u skladu sa Uredbom (EU) 2021/953. na taj način su ispunjeni”, stoji u saopćenju.

U cilju zaštite interesa Unije, posebno u oblasti javnog zdravlja, Komisija može iskoristiti svoja ovlaštenja da obustavi primjenu ove Odluke ili da je ukine, ako se uvjeti iz članka 8. stavka 2. Uredbe (EU) 2021/953. se više ne ispunjavaju”, dodaje se.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi rekao je danas da ova odluka znači da će putovanje za građane ubuduće biti mnogo lakše.

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Tatjana Matić izjavila je da će Kancelarija za IT Srbije od sutra uvesti novu uslugu koja će se zvati digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU. Sa tim sertifikatom će moći da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane širom Evrope dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji.

Ipak, Evropska komisija preporučuje onima koji nisu dobili vakcinu odobrenu u EU da prije putovanja provjere koje su vakcine prihvaćene u odgovarajućoj državi članici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare