Evropska komisija za N1: “BiH treba ojačati upravljanje granicama”

Vijesti 21. okt 202213:06 0 komentara
EK

Migranti pristižu u BiH. Koriste poroznu granicu i krijumčare. U posljednje dva mjeseca sve više migranata iz Burundija. Državljani Burundija koristili su bezvizni režim u Srbiji, te su tako avionima stigli u Beograd, a potom na granicu sa BiH.

Anitta Hipper iz Evropske komisije na upit N1 o tome kako EK gleda na trenutno stanje u oblasti migracija na Zapadnom Balkanu odgovara:

“Ključno je da partneri sa Zapadnog Balkana usklade svoju viznu politiku sa politikom EU za dobro funkcioniranje bezviznog režima EU. Ove godine došlo je do posebno snažnog porasta na zapadnobalkanskoj ruti, posebno nesvrstanosti zapadnobalkanskih partnera viznoj politici EU. Komisija pomno prati situaciju duž zapadnobalkanske rute. Potrebna je povećana budnost s obzirom na dolaske u zemlje članice EU duž rute,” navodi Hipper između ostalog, te dodaje da je BiH poduzela značajne korake na poboljšanju upravljanja migracijama.

“Ministarstvo sigurnosti nastavilo je napore na poboljšanju koordinacije sa lokalnim vlastima i podstaklo međunarodnu saradnju. Međutim, velike slabosti i dalje podrivaju pružanje neophodne pomoći. Bosna i Hercegovina treba hitno usvojiti strategiju i akcioni plan o migracijama, pojačati napore da osigura pristup azilu i ojačati upravljanje granicom,” poručeno je.

Također, u odgovoru je navedeno da neusklađenost sa viznom politikom EU može dovesti do povećanja broja neregularnih dolazaka na zapadnobalkansku rutu i da bi se države time trebale baviti kao prioritetnim.

U Bosni i Hercegovini trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko tri hiljade migranata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!