Evropski parlament izglasao Rezoluciju o BiH

Vijesti 24. jun. 202118:47 > 18:534 komentara
Podijeli:
Izvor: Julien Warnand/Pool via REUTERS/File Photo

Evropski parlament je odbio amandmane Hrvatske koji se odnose na takozvanu konstitutivnost naroda, a sada je nakon toga zvanično izglasana Rezolucija o BiH.

Naime, za Rezoluciju o BiH glasalo je ukupno 689 zastupnika u Evropskom parlamentu.

Od tih zastupnika, 483 je glasalo za usvajanje Rezolucije, 73 protiv, ok je 133 bilo suzdržano.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

Istaknuto je da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Osuđena je nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje ratnih zločina među koje spada i genocid u Srebrenici.

Naloženo je domaćim političarima da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Evropski parlament nije danas prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su insistirali da se u tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini uvrsti “konstitutivnost naroda u BiH”.

Oliver Varhelyi poručio da je BiH napravila značajne korake ka EU

Sinoć je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi tokom obraćanja pred Europskim parlamentom rekao da je Bosna i Hercegovina od 2018. godine napravila značajne korake na putu ka Europskoj Uniji, ali većina suštinskih pitanja su i dalje na čekanju.

Varhelyi je u sklopu debate o Izvještaju o napretku BIH za period 2019-2020. istakao i kako BiH treba maksimalno iskoristiti naredni period kako bi pokazala da shvata ozbiljno integraciju u EU.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je danas pozdravio odluku Evropskog parlamenta te naglasio kako očekuje da bude usvojena i Rezolucija o BiH.

“Bilo bi dobro da se hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati, i da malo više čitaju presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente“, potcrtao je Komšić.

Hrvatski europarlamentarci nezadovoljni

S druge strane, hrvatski europarlamentarci Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak oštro su sinoć na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta kritizirali prijedlog teksta izvješća Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini u kojem se “niti jednom ne spominju prava konstitutivnih naroda”.

POVEZANE VIJESTI

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko u raspravi je ustvrdila kako je izvješće pokušaj brisanja konstitutivnosti naroda.

“Neki u ovome parlamentu pokušavaju izbrisati konstitutivne narode iz realnosti Bosne i Hercegovine. Upozoravam Vas, to je jednom rezultiralo velikom tragedijom”, poručila je HDZ-ova Željana Zovko, uporedivši pokušaje ukidanja konstitutivnih naroda s politikom Slobodana Miloševića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar