Evropski parlament osudio Orbanu izjavu o tome da ne želi ‘ljude miješane rase’

Vijesti 30. jul 202214:42 0 komentara
Viktor Orban (REUTERS/Johanna Geron)

Euopski parlament žestoko je kritizirao izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o miješanju rasa nazvavši ih rasističkim.

“Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi ‘ljude miješane rase'”, stoji u priopćenju.

“Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima”, dodaje EP.

Orban: Ne želimo postati miješana rasa

Orban je prošli tjedan tijekom govora u Rumunjskoj rekao kako “postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu” izvan kontinenta, što je “svijet miješanih rasa”.

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Europljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. “Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa”, rekao je.

“Rasizam i diskriminacija u svim oblicima trebaju se nedvosmisleno osuditi te se treba boriti protiv njih na svim razinama”, priopćila je Konferencija predsjednika Europskog parlamenta koja uključuje čelnika tog tijela i čelnike političkih grupacija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!