Fadil Novalić i ostali stigli u Sud BiH: Nastavak suđenja u aferi “Respiratori”

Vijesti 16. jul 202109:12 0 komentara
Faruk Zametica N1

Pred Sudom BiH danas se nastavlja ročište federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Svi optuženi su danas stigli pred Sud BiH.

Osim Novalića, za ovu spornu nabavku su optuženi i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

POVEZANA VIJEST

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1

Na ročištu održanom 14. jula, tužilac Džermin Pašić je iznio niz materijalnih dokaza s ciljem potkrepljivanja tvrdnje da je optuženi Fikret Hodžić sve vrijeme obavještavao Novalića o procesu i detaljima nabavke respiratora iz Kine za potrebe Vlade FBiH.
Među tim materijalnim dokazima su bili ugovori o kupovini spornih respiratora, profakture i fakture te međusobna inkriminirajuća komunikacija između optuženih.

Pašić je prezentovao i dalju komunikaciju između posrednika za nabavku respiratora iz Rijeke i Crne Gore.

Prikazano je i niz dokumenata kojim tužilac želi dokazati da su respiratori nabavljeni po daleko većoj cijeni od realne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Suđenje je počelo u 9:00 sati.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!