Fadil Novalić i Slobodan Stanković stavljeni na crnu listu SAD-a

Vijesti 03. okt 202216:37
N1/F.Z.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako navode, potkopavanja demokratskih procesa. Pored Novalića, na crnu listu Ministarstva finansija dospio je i biznismen Slobodan Stanković.

“U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u tjednu prije izbora 2018. koristio podatke o umirovljenicima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za ličnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Rezultat stavljanja na crnu listu je zamrzavanje imovine u SAD-u i svih potencijalnih transakcija Novalića u toj državi.

Detalje koje je objavilo spomenuto Ministarstvo pročitajte na linku OVDJE.

Na crnoj listi biznismen Slobodan Stanković i firma s kojom se povezuje

Na crnoj listi našla se i firma “Integral inžinjering” a.d. Laktaši koja se povezuje sa Slobodanom Stankovićem, biznismenu bliskom Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, a koji je bivši vlasnik ATV-a, medija kojem su nedavno također uvedene sankcije.

Stankovića, koji je također na crnoj listi SAD-a, terete da je materijalno pomagao, sponzorisao ili pružao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe/usluge Dodiku. “integral inžinjering” je stavljen na listu jer je bio u vlasništvu ili pod kontrolom ili djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno Stankovića.

Podsjetimo i to da je i Milorad Dodik stavljen na crnu listu SAD-a zbog pokušaja urušavanja Dejtona i ugrožavanja stabilnosti u BiH.

Svi projekti firme “Integral inžinjering”

CAPITAL piše da je “Integral inžinjering” Stankovića izgradio Administrativni centar Vlade za šta je naplatio ukupno 219,5 miliona KM, te da je pored dvije zgrade za Vladu, izgrađena i poslovna zgrada “Integra“ u kojoj su prostor kupile ili iznajmile mnogobrojne institucije Republike Srpske, od “Šuma RS“, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, Inspektorata RS… Uz ovu zgradu je izgrađena i zgrada RTRS-a.

Na ovom linku saznajte koje je još projekte radila firma “Integral inžinjering”.

Reakcija iz ambasade SAD-a u BiH

Oglasili su se i iz američke ambasade u BiH rekavši da će ova država koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti.

Na Twitteru su stavili i zvanično saopćenje Ministarstva finansija SAD-a koje je u obrazloženju, između ostalog, navelo i to da kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u.

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu ovlaštene općom ili posebnom licencom izdanom od OFAC-a ili izuzete.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe. Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad