Fajon o najavama o otcjepljenju RS: EU razgovara sa jednom zemljom, a to je BiH

Vijesti 11. jan 202321:11 0 komentara
N1

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon večeras je u Pressingu na N1, između ostalog, govorila o potencijalnim benefitima koje bi za BiH donijelo članstvo u EU.

Granice bi postale simbolične, ulaskom BiH u EU?

“Imamo nekoliko simbola evropske integracije, ne samo Šengen i sloboda kretanja, ali to je nešto što je osjetljivo za građane i za sve. Imamo euro, imamo mogućnost zajedničkog trga. Ako gledam iz perspektive Slovenije kada smo ušli u EU, postoji statistika koja kaže da je svaki Slovenac dobio oko 40 posto bolji i prosperitetniji prihod na poslu i bolji život. To su svi uslovi oko ekonomskih i političkih reformi”, kazala je Fajon.

O prijetnjama jednog entiteta da će se odvojiti od države BiH, Fajon je kazala da EU vrši pregovore sa zemljom, a ne dijelom zemlje.

“Kada je u pitanju prijetnja secesije jednog dijela BiH, ja bih uvijek rekla da mi kao EU i međunarodna zajednica tražimo i razgovaramo sa jednom zemljom, to je BiH, koja ima evropsku perspektivu, koja danas ima status kandidata i po ovom putu će ići putem svih potrebnih reformi. Te reforme nisu bitne za Brisel, nego za građane, rad institucija, borbu protiv korupcije. To je proces napornih reformi koji će BiH dovesti u EU”, kazala je i dodala:

“BiH treba da ispuni 14 važnih prioriteta, to je naporan proces ali još jednom to je proces koji je bitan za život svih građana. Neke od reformi su već na pravom putu, ali još je puno posla. Sada je sve ili loptica u rukama političara, ali Slovenija kao zemlja prijateljica će pružiti svu podršku i sa stručnjacima ako je potrebno da pomognemo da ide brže kroz ovaj proces”.

Postoje li skeptici u EU, kao što je Viktor Orban koji je rekao da je problem što u ovoj zemlji živi 2 miliona muslimana?

“Ja se ne sjećam ove konkretno izjave Orbana, ali sigurno sam bila među kritičarima njegove vlasti kada su u pitanju kršenja slobode medija i ljudskih prava. Postoji skepticizam oko proširenja, nije to opasan “euroskepticizam”, mislim da smo sad više svjesni da nam je zapadni Balkan dio Evrope i da imamo zajedničku budućnost. Danas više razgovaramo o zapadnom Balkanu, poslali više političkih jako značajnih signala. Otvarali smo konačno pregovore sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, otvaramo bezvizni režim za Kosovo”, kaže Fajon.

Fajon je kazala ono što se ranije spominjalo u vezi sa kandidatskim statusom BiH, a to je da je rat u Ukrajini ubrzao proces.

“Ako biste me pitali prije pola godine da li je moguće da BiH dobije kandidatski status, rekla bih vjerovatno ne. Ali onda se dogodio rat, Slovenija je dala inicijativu, drago mi je da sam otvarala ovo pitanje kada niko nije razgovarao, a nekoliko mjeseci kasnije smo razgovarali i našli politički kompromis. Ja mislim da smo u situaciji kada trebamo razmišljati “out of the box””.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!