Fajon o ordenu za Putina: EU je osudila ovaj potez, to je neprihvatljivo

Vijesti 11. jan 202321:47 2 komentara
N1

"EU je osudila ovaj potez. Mene je iznenadilo jer je pogrešno vrijeme jer Putin i njegov režim vode brutalni rat i agresiju u Ukrajini koja je promijenila cijeli svijet", kazala je večeras u Pressingu ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon na pitanje o tome da prokomentariše činjenicu da je Milorad Dodik dodijelio orden Vladimiru Putinu.

Fajon je poručila da EU osuđuje potez da se Putinu dodijeli orden, te da je pogrešno vrijeme.

“EU je osudila ovaj potez. Mene je iznenadilo jer je pogrešno vrijeme jer Putin i njegov režim vode brutalni rat i agresiju u Ukrajini koja je promijenila cijeli svijet. Slovenija je osudila ovaj rat i rusku agresiju u Ukrajini i pomaže tamo gdje ima mogućnosti, materijalno i humanitarni. Ukrajina je u ratu, a kada neko u ovo vrijeme da orden lideru koji je na samom početku i počinje rat, mislim da je to sasvim teško razumljivo i neprihvatljivo”.

Za sada nema rasprava o eventualnim sankcijama.

“U ovom trenutku nema rasprave o uvođenju sankcija, ali sigurno pratimo, zabrinjavajuće sve tenzije koje bi išle u pravcu secesije ili sukoba i tenzija u regionu. Danas imamo rat na evropskom kontinentu koji nismo ni zamislili na početku, mislim da je odgovornost svih političkih lidera da rade sve da ne bi došlo do novih tenzija, sukoba”.

“Očekujem da će Dodik i ostali lideri u BiH razumjeti da je sad potrebno pomirenje i ne neke dodatne tenzije ili sukobi. Naravno, neću ulaziti u unutrašnja pitanja, ali kad razgovaramo o procesu proširenja EU, razgovaramo uvijek s jednom zemljom. Mislim da je to dovoljno jasna poruka šta tražimo”.

“Nije Dodik jedini lider koji je razgovarao sa Putinom, razgovarao je i njemački kancelar, mađarski premijer itd… Naravno, orden, to je neko drugo pitanje. Rekla sam svoj stav ili stav EU”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare