Brojni partneri, preuranjeni odnosi… povećavaju rizik za rak grlića maternice

Vijesti 19. jan 202219:27 > 20. jan 2022 10:33 0 komentara

Prof.dr. Dženita Ljuca u programu N1 pojasnila je faktore rizika za obolijevanje od raka grlića materice. Osvrnula se i na sve probleme dijagnosticiranja i prevencije ovog raka kod žena u Bosni i Hercegovini.

Ginekologinja Ljuca na početku razgovora o ovoj važnoj temi ističe alarmantnu statistiku – od trećine pa do polovine žena koje dobiju ovu vrstu raka umire.

Pita se zašto je žena u EU vrijednija od onih u BiH kojima nije dostupan skrining program prevencije kako bi rak otkrile u ranoj fazi. Ni HPV vakcine nema na tržištu u BiH trenutno.

“Tužno je da danas jedna žena umire od bolesti koja se tako lako dijagnosticira i koja se razvija zapravo dugi period, od nekih pet, sedam, deset godina..”, govori ova doktorica.

Pored redovnog ginekološkog pregleda, savjetuje i obavljanje PAPA testa – to je samo još jedan vid prevencije, pored registrovanih HPV vakcina kojih u BiH ipak nema – a inače se daju djevojčicama prije stupanja u seksualne odnose, najčešće između 11. i 12. godine života.

“Jedan od faktora rizika je rano stupanje u seksualne odnose – a time se smatra ono prije petnaeste godine života. Prije 15. godine epitel na grliću materice nije sazrio u potpunosti i vrlo je osjetljiv. Čim dođe u kontakt sa nekim od agenasa, doći će do toga da se lagano razvija proces – žena nema nikakvih simptoma, a proces se nastavlja. Stoga, moramo uticati na obrazovanje – kako bi djevojčice znale da i sa jednim kontaktom može doći do prenosa HPV infekcije (što je jedan od faktora rizika razvoja kancera), a muškarac je obično prenosnik”, upozorava ova doktorica u programu N1.

HPV infekcija se ne mora nužno razviti u rak, dodaje doktorica i naglašava da se može i povući, no da to zavisi od imuniteta žene – stoga su one koje su, primjerice, pod stresom obično i pod većim rizikom od obolijevanja.

“Faktori rizika su i veći broj partnera, pušenje, ali i nezaštićeni seksualni odnosi. Kada žena ima odnos sa osobom za koju nema sve podatke o seksualnoj historiji te osobe – to vam je kao da je ta osoba imala kontakt sa svim prijetećim agensima direktno“, upozorava doktorica.

Zaključuje kako su u svemu obrazovanje, zaštita, ali i redovne kontrole i pregledi zapravo najvažniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!