“Fali ti papir”: Solarni paneli građanima donose ogromne uštede, ali…

Tehnologija 19. sep 202222:16 1 komentar
N1

Odavno se ne olakšava onima koji zaista žele iskoristiti energiju sunca. Ugradnja solarnih panela, zbog administracije i zakonskih rješenja, čeka se dugo. Tako u vrijeme najveće energetske krize u BiH i dalje rečenica ''fali ti jedan papir'' sprečava energetsku tranziciju i značajnije korištenje obnovljivih izvora energija.

Iako sve naznake govore da bh. građane ništa ne može spasiti od globalnog poskupljenja struje, stručnjaci poručuju: Sunčeva energija je rješenje. Zapravo ugradnja solarnih panela. Za objekat površine 72 m2 uz snagu centrale od 19 kw potrebno je uložiti 12 hiljada maraka. Za centralu od 15 kw – 9.450 KM. Sve više kompanija, ali i građana na to se odlučuje. No, iskustva iz prakse pokazuju da je birokratska energija na neke više usmjerena.

Na krovu Bingo City Centra postavljena najveća solarna elektrana u Sarajevu

”Dvije godine, dva mjeseca i 11 dana kako čekamo odobrenje za 2.5 MWh. Toliko o tim “lijepim” idejama i ekologiji kod nas”, govore nam.

”Meni opština traži neke dopune dokumentacije za mali projekat solarne elektrane (24 kw) , gdje izvođač kojeg sam angažovao još nije čuo da su ikad, ikome, igdje to tražli. Pa sad čekaj opet… Banka koja je odobrila sredstva ima rok u kojem ih moraš realizovati, plaćaš rate, plaćaš kamate, a čekaš još samo jedan papir da počneš projekat…”, požalili su nam se.

Čekanje urbanističke, građevinske dozvole, zatim saglasnosti… Zbog nepodsticajnog okruženja BiH proizvodi tek oko 2,5% struje koristeći potencijal sunca i vjetra. Oni koji su prošli sve procedure – osjete velike benefite.

”Jedna firma je imala prosječnu mjesečnu potrošnju struje 1400 KM. Pristupili su ugradnji 20 kilovata solarne elektrane na svom krovu, pritome su povećali potrošnju ugradnjom dodatnog pogona koji radi na struju. Znači, povećali su potrošnju energije, a smanjili su mjesečni trošak sa 1400 na 900 KM u prosjeku”, pojasnio nam je Zlatko Alidžanović, iz Tuzla Solar Team-a.

Prava ekspanzija očekuje se nakon olakšavanja zakonskih procedura. U entitetu Republika Srpska usvojen je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije. U entitetu Federacija BiH očekuje se da će se to desiti do kraja ove godine.

Opširnije u priči Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare