Faruk Kajtaz: Plenković je glasnogovornik Čovića u EU

Vijesti 08. apr 202209:01 > 15:27 2 komentara
N1

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas će u Mostaru prisustvovati obilježavanju 30 godina od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane.

Politički analitičar i novinar Faruk Kajtaz kaže da politička ofanziva Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića i njihovi stavovi prema BiH doživljavjaju u posljednje vrijeme kuliminaciju.

“Prije nekoliko dana se u Mostaru skupila politička krema. Premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Hravtske Andrej Plenković i niz zvaničnika i političkih predstavnika iz BiH. U zadanjih nekoliko godina je Mostarski sajam, politički sajam. Tu je bio i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijjarto. Plenković nije odustao od svega onogo što govori posljednjih godina. Zagovaratelj je onoga sto predlaže Dragan Čović. On je glasnogovornik Čovića u EU. Taj pristup je različit samo u formi, sadržaj je isti” – kaže Kajtaz.

“Milanović je nepristojan diplomata. Predsjednik koji će i danas u Mostaru napraviti politički šou. Objavljuje zaključke koji su dikskutabilni. Milanović i Plenković imaju isti cilj da podrže odluke HNS-a  i Čovića. Imaju različite pristupe, ali je cilj isti” – govori Kajtaz.

Mišljenja je da Hrvatska pitanje statusa Hrvata u BiH i izmjena Izbornog zakona, doživljava kao unutrašnje pitanje svoje zemlje.

“Današnja posjeta je samo dokaz te politike. Milanović će danas dodijeliti i državna odličija postrojbama HVO-a.”

U razgovoru zas N1, Kajtaz kaže da je ovo “jedno dobro osmišljena politika Hrvatske prema BiH. Hrvatska svoj status u NATO-u i EU koristi kako bi širili utjecaj mnogo šire. Tu su Srbija i Mađarska. Sijjatro je bio na sajmu. Mađarska ima veliki utjecaj u EU. Izgleda da se Beograd i Zagreb ne mogu dogovoriti osim po pitanju BiH. Tu im podršku daje Mađarska i premijer Orban.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare