FBiH: Da li će se proizvodnja rakije ograničiti na 50 litara po osobi?

Vijesti 16. nov 202116:31 1 komentar
N1

Ukoliko u istom obliku bude usvojen Prednacrt Zakona o jakim alkoholnim pićima FBiH svi koji proizvode rakiju, moraće ograničiti količinu proizvedenog pića na 50 litara, u suprotnom, kao fizičkom licu bića zapriječene kazne od 500 do 1500KM.

Prednacrtom Zakona je predviđeno da svi koji proizvode više od 20 litara čistog alkohola, odnosno 50l jakog alkohola moraju registrovati djelatnost.

“Proizvođač se upisuje u Registar ukoliko ispunjava uvjete u pogledu objekata, prostorija, opreme i uređaja, kao i u pogledu stručnog kadra”, piše u prednacrtu, prema kojem su od ovih uslova izuzeti oni koji proizvedu manje od pedeset litara jakog alkohola.

Raspon kazni predviđenih ovim Prednacrtom kreće se od 3000 do 15 000KM. Kazne su, između ostalog, predviđene za one koji koriste etil alkohol koji nije poljoprivrednog porijekla, ne proizvode jaka alkoholna pića na propisan način, proizvode veće količine alkohola, a nisu registrovani.

“Za prekršaj iz stava (1) ovog člana kaznit će se fizičko lice novčanom kaznom 500 KM do 1.500 KM”, navodi se u prednacrtu.

Ovim dokumentom definisani su i drugi segmenti proizvodnje jakih alkoholnih pića poput označavanja, pakovanja, načina selekcije sirovina. Ukoliko bude usvojen proizvođači će imati godinu dana da proizvodnju usklade sa zakonskim odredbama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare